Τροφός Care: Οι Ελληνίδες που θέλουν να μάθουν στους Αμερικανούς τι σημαίνει φροντίδα

Τροφός Care: Οι Ελληνίδες που θέλουν να μάθουν στους Αμερικανούς τι σημαίνει φροντίδα
Νικόλας Πράκας

Η Μαρία Βλάχου και η Ευγενία Παρίσση είναι δύο Ελληνίδες που μένουν στη Νέα Υόρκη και αποφάσισαν πριν από 1,5 χρόνο, να κάνουν μία αλλαγή στην καριέρα τους. Έχοντας ως γνώμονα την ανάγκη που έχουν πολλές οικογένειες στη Νέα Υόρκη από ελληνόφωνη υποστήριξη, είτε για ηλικιωμένους γονείς, είτε για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ 'ένα ελληνικό περιβάλλον και να μάθουν τη γλώσσα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρακτορείο, το Τροφός Care, το οποίο ειδικεύεται στο να βρίσκει γυναίκες που μιλούν ελληνικά για να βοηθούν ηλικιωμένους και οικογένειες με παιδάκια. Η HuffPost Greece μίλησε μαζί τους για την έννοια της λέξης «τροφός» και την σημασία που έχει, την δομή της ελληνικής οικογένειας, αλλά και τι τους λείπει περισσότερο από την ζωή στην Ελλάδα.

Πότε δημιουργήθηκε η Τροφός Care και ποια ήταν η αφορμή;

Διάφορες τυχαίες συγκυρίες, άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους έσμιξαν μια μέρα σ’ ένα πάρκο. Ο καιρός στη Νέα Υόρκη ήταν φθινοπωρινός, η ώρα πρωινή και μια φίλη Ελληνίδα μητέρα έψαχνε για μια Ελληνίδα τροφό. Λίγο πιο κάτω μια Ελληνοαμερικανίδα σχολίασε ότι όλες ψάχνουμε για Ελληνίδες. Το ένα έφερε το άλλο και σε δύο μήνες (Δεκέμβριος του 2016) η εταιρία είχε άδεια και μια πλούσια βάση δεδομένων με έμπειρες τροφούς. Η αρχική ιδέα απευθυνόταν σε μητέρες που θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σε οικείο Ελληνικό περιβάλλον και να μιλούν τη γλώσσα. Πολύ γρήγορα ανακαλύψαμε μια άλλη αγορά, ή μάλλον αυτή μας ανακάλυψε. Ενήλικες που χρειάζονταν βοήθεια με τους ηλικιωμένους γονείς τους. Αυτό ήταν περισσότερο μια ανάγκη παρά επιθυμία, καθώς σε μια προχωρημένη ηλικία και με την γεροντική άνοια να επικρατεί , οι πατεράδες και παππούδες μας ξεχνούν ότι Αγγλικά έμαθαν και γυρίζουν στη μητρική τους γλώσσα αποζητώντας μια επιστροφή στις ρίζες τους.

Πώς ορίζετε την λέξη «τροφός»;

Λατρεύουμε την ελληνική γλώσσα, η οποία είναι πλουσιότατη και θέλαμε να βρούμε μια επωνυμία η οποία να περιγράφει με συντομία τις υπηρεσίες που παρέχουμε, το ήθος της εταιρικής μας ταυτότητας και να προκαλεί ένα δυνατό και άμεσο θετικό συναίσθημα. Η λέξη τροφός προέρχεται από το τρέφω. Η τροφός είναι μια γυναίκα που θηλάζει ξένο βρέφος, άλλως και παραμάνα. Παράλληλα θέλαμε ένα όνομα που να είναι εύκολο στην προφορά για τους ξένους με δεδομένο ότι λειτουργούμε στην Αμερικάνικη αγορά. Η «Τροφός» είναι δισύλλαβο με εύκολους φθόγγους που υπάρχουν στην Αγγλική γλώσσα. Πιστεύουμε πως η «Τροφός» αυτόματα παραπέμπει σε φροντίδα, ζεστασιά και σχέση εμπιστοσύνης. Είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται ένα παιδί κι ένας ηλικιωμένος. Παράλληλα, είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε εμείς οι υπόλοιποι για να μπορούμε να πάμε στις δουλειές μας με ήσυχο κεφάλι.

Πόσα μέλη έχετε αυτή την στιγμή;

Μέχρι στιγμής έχουμε δουλέψει με δεκαπέντε (15) οικογένειες που είτε μένουν μόνιμα στην Αμερική, είτε ταξιδεύουν στην Νέα Υόρκη για μερικές μέρες ή μερικές εβδομάδες. Έχουμε μια διαρκώς αυξανόμενη λίστα από 90 περίπου έμπειρες κυρίες στη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων με διάφορες παθήσεις. Κάποιες έχουν επίσης και ειδικές γνώσεις νοσηλευτικής. Επίσης έχουμε δουλέψει με δασκάλους Ελληνικών για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας σε μικρούς και μεγάλους. Γύρω από το Τροφός Care έχει αναπτυχθεί μια ενδιαφέρουσα κοινότητα από Ελληνίδες, Ελληνοαμερικανίδες, Ελληνίδες από την Βόρεια Ήπειρο, τον Πόντο και την Αίγυπτο και τέλος γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη που έζησαν χρόνια στην Ελλάδα και μιλούν καλά Ελληνικά. Όλες τις γνωρίζουμε προσωπικά και με κάποιες έχουμε δημιουργήσει πολύ στενές σχέσεις. Κάθε μια έχει την ιστορία της. Από την άλλη, έχει τύχει να έχουμε οικογένειες-πελάτες που είναι Έλληνες τρίτης ή τέταρτης γενιάς, που οι ίδιοι δεν μιλούν καλά Ελληνικά αλλά θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν.

Σε τι διαφέρει η ελληνική οικογένεια από εκείνη της Αμερικής;

Η μεγαλύτερη διαφορά κατά τη γνώμη μας είναι ότι η Αμερικάνικη οικογένεια είναι εργασιοκεντρική, ενώ η Ελληνική είναι παιδοκεντρική. Το μέγεθος και οι διάσπαρτες γεωγραφικά εργασιακές ευκαιρίες στην Αμερική προκαλούν μεγαλύτερη εσωτερική μετανάστευση συγκριτικά με άλλες χώρες. Για παράδειγμα κατά μέσο όρο μια Αμερικάνικη οικογένεια είναι 275 μίλια μακριά από τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες και άλλους συγγενείς. Μια απόσταση τόσο μεγάλη όσο Αθήνα-Θεσσαλονίκη δημιουργεί πολύ διαφορετικά προβλήματα στην φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, όλο και κάποιος θα βρεθεί να δώσει ένα χέρι βοηθείας ένας παππούς, μια γιαγιά, μια θεία, μια γειτόνισσα είναι δεκαπέντε λεπτά μακριά.

Γνωρίζετε πόσοι Έλληνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στη Νέα Υόρκη;

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 2000, στη πολιτεία της Νέας Υόρκης ζούσαν περίπου 160,000 Αμερικάνοι Ελληνικής καταγωγής. Σε ολόκληρη την Αμερική πάνω από 1 εκατομμύριο.

Η Τροφός Care είναι μία εταιρεία που δημιουργήθηκε από δύο γυναίκες. Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να δημιουργήσουν δύο γυναίκες και μάλιστα της διασποράς την δική τους επιχείρηση στη Νέα Υόρκη;

Ήταν σχετικά εύκολο για μας. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε ήδη 15 χρόνια στην Νέα Υόρκη κι έχουμε δημιουργήσει οικογένειες, ένα σημαντικό υπόβαθρο σπουδών, επαγγελματικών εμπειριών κι ένα δίκτυο γνωριμιών που μας στήριξαν κι εξακολουθούν να μας στηρίζουν. Ο χώρος της συγκεκριμένης αγοράς είναι κατεξοχήν γυναικείος, οπότε το φύλο μας και το γεγονός πως είμαστε ήδη μητέρες είναι μάλλον προσόν παρά εμπόδιο. Η γραφειοκρατία για την ίδρυση της εταιρίας, την άδεια και την λειτουργία ήταν σχετικά απλή διαδικασία και όχι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Μάλλον τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας.

Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

Η οικογένεια και οι φίλοι πάνω απ’ όλα. Η μυρωδιά του πεύκου και του χώματος που σε χτυπά με το που ανοίγει η πόρτα του αεροπλάνου καθώς και η μυρωδιά των ρούχων που στεγνώνουν στον ήλιο και όχι σε κάποιο στεγνωτήριο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με γνώμονα τη διατήρηση και την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Οι υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν τεράστιο περιθώριο βελτίωσης τόσο για τους Έλληνες στην Νέα Υόρκη όσο και για όλους τους ηλικιωμένους παγκοσμίως. Καταχρεωμένα κράτη και δημόσια συστήματα υγείας που δοκιμάζονται καθημερινά, δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για καινούριες πρωτοβουλίες.