Απάντησε η τρόικα- ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις και δεσμεύσεις. Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής

Απάντησε η τρόικα- ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις και δεσμεύσεις. Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής
Menelaos Myrillas / SOOC

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά και περισσότερες δεσμεύσεις ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα από την κυβέρνηση στο απαντητικό e-mail που έστειλε στην Αθήνα.

Πληροφορίες θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τηρεί την πιο σκληρή διαπραγματευτική στάση, έχοντας ενστάσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό.

Το απαντητικό email της τρόικας στις προτάσεις της κυβέρνησης έφτασε τα ξημερώματα στην Αθήνα. Οι δανειστές ζητούν εξηγήσεις και πιο ρητές δεσμεύσεις.

Πηγή της τρόικας που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε σε δημοσιογράφο του MEGA ότι δεν αποκλείεται πλέον η τρόικα να φτάσει στην Αθήνα το Σάββατο, ωστόσο χρειάζεται ακόμα συζήτηση. Η εν λόγω πηγή τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία, αλλά η τρόικα έστειλα απάντηση στην κυβέρνησης, έτσι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζεται πως θα συμφωνήσουν σε ημερομηνία επιστροφής.

«Ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά μέτρα καθώς επίσης και πιο ρητές δεσμεύσεις για ορισμένα από τα θέματα. Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς πρόκειται για μια εμπιστευτική συζήτηση με την κυβέρνηση. Δεν θα απέκλεια το Σάββατο αλλά κατανοώ την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών» σημείωσε.

Ένα βήμα από το αδιέξοδο και στο βάθος νέα μέτρα 1 δισ ευρώ

Κλίμα εμπλοκής με τους δανειστές περιέγραφαν μέχρι χθες αργά το βράδυ κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς η καθυστέρηση από την πλευρά της τρόικας να απαντήσει στο e-mail της ελληνικής πλευράς σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, κάνουν να μοιάζει μάλλον απίθανη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή των δανειστών να διαρρεύσουν στον ελληνικό τύπο ολόκληρο το e-mail του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν και τα πρόσθετα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν την συγκεκριμένη επιλογή των δανειστών ως “εμπόδιο” στην ελληνική προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα με τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες προτάσεις προς την τρόικα”, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο σε νέες πιέσεις των δανειστών”.

Οι τελευταίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ότι η τρόικα δεν θα εγείρει και νέες απαιτήσεις για τη λήψη περισσότερων μέτρων, προκαλεί στην κυβέρνηση αμηχανία τόσο για το πότε αλλά κυρίως υπό ποιους όρους θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Αντίστοιχα, προβληματισμό προκαλούν στην ελληνική πλευρά και οι πληροφορίες ότι διάσταση απόψεων υπάρχει και μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν ως κρίσιμες και ενδεικτικές για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης τις επόμενες ώρες.

Ωστόσο, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι επιλογή των δανειστών είναι να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια ώστε να χρειαστεί η παράταση του υφιστάμενου μνημονίου μέσα στο 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και τα σαφή μηνύματα από την πλευρά της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ, ότι η πορεία της αξιολόγησης δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αντίθετα, ξεκαθαρίζουν ότι η αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Πλέον αξιωματούχοι τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την πλευρά των δανειστών παραδέχονται ότι ο χρόνος μάλλον δεν επαρκεί ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην ώρα της. Και αυτό γιατί ακόμα και αν η τρόικα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες, ώστε το Eurogroup να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα, θα μένουν μόλις 10 ημέρες ώστε οι δύο πλευρές να κλείσουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το νέο πακέτο μέτρων

Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε επιπλέον νέα μέτρα, πέρα από αυτά που έχει περιλάβει ήδη στον κατάλογο που έχει αποστείλει στους δανειστές, είναι το γεγονός ότι στο e-mail που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την τρόικα αναφέρει:

«Αυτή είναι μια συνολική πρόταση. Ακολουθώντας την ισχυρή προτροπή του επικεφαλής του Euroworking Group, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική πρόταση αντί για μια σταδιακή διαπραγμάτευση. Αναγνωρίζουμε πως σε μερικούς τομείς δεν ικανοποιήσαμε πλήρως τις ανησυχίες σας. Ομως, αντί αυτού, έχουμε σε άλλα πεδία καταθέσει πολύ πιο φιλόδοξες προτάσεις. Τα ανωτέρω είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια γνήσια προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με αξιόπιστο τρόπο. Περιμένοντας να σας συναντήσω στην Αθήνα, Γκίκας Α. Χαρδούβελης».

Πάντως ακόμα και τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα, είναι αρκετά “βαριά” καθώς πέρα της γνωστής αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ειδικού καθεστώτος που ισχύει τα νησιά.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η αύξηση του ΦΠΑ, το “πάγωμα” των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και οι περικοπές της δαπάνης για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα και το δημοσιονομικό κενό δεν καλυφθεί, η κυβέρνηση προτείνει να απόσυρει τη μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016, την οποία είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αναμένεται να ψηφιστεί με τον προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση προτείνει αύξηση του φόρου πολυτελείας, αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ (εάν συμφωνηθεί πως αυτό οδηγεί σε αύξηση και όχι σε μείωση εσόδων), ενώ παράλληλα προβλέπει την αύξηση πάνω από το 25% του ποσοστού των μισθών και των συντάξεων που θα μπορεί να κατάσχει η Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο .

Πάταξη της φοροδιαφυγής με λοταρία

Στην e-mail του υπουργού Οικονομικών, αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την τόνωση των εσόδων από το ΦΠΑ με ένα μοντέλο λοταρίας. Ουσιαστικά κάθε φορολογούμενος μέσω ενός sms, θα αποστέλλει τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει πάρει με τις αγορές του και θα συμμετέχει στις κληρώσεις δώρων (από μετρητά μέχρι και αυτοκίνητα).

Το πρόγραμμα «@podeixi», το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, μπορεί να αποφέρει κατ’ ελάχιστο 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα. Μάλιστα στην Πορτογαλία σημειώνει μεγάλη επιτυχία καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δις. ευρώ.

Δημοφιλή