ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2015 16:09 EET | Updated 16/01/2015 16:10 EET

Κατηγορίες εναντίον πέντε στο Βέλγιο για τρομοκρατία

ASSOCIATED PRESS
Belgian police officers guard a street in Verviers, Belgium, Friday, Jan. 16, 2015. Police blocks a street after security forces took part in anti-terrorist raids in Verviers, eastern Belgium. Belgian authorities say two people have been killed and one has been arrested during a shootout in an anti-terrorist operation in the eastern city of Verviers. (AP Photo/Frank Augstein)

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον πέντε προσώπων στο Βέλγιο για «συμμετοχή σε δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», και τρεις εξ αυτών τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία, μία ημέρα μετά την εξάρθρωση ενός πυρήνα που προετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Ένα από τα τρία πρόσωπα που τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση είναι ο φερόμενος τζιχαντιστής που επέζησε από τη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στο Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έρικ φαν ντερ Σιπτ, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν «ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους». Στους υπόλοιπους οκτώ ανθρώπους που συνελήφθησαν χθες δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Βελγικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο επιζών της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του Βερβιέ είναι ο Μαρουάν Τ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ντιντιέ ντε Κεβί, τον οποίο επικαλούνται οι εφημερίδες του ομίλου Sudpresse, ο άνδρας αρνείται την εμπλοκή του στη σχεδιαζόμενη επίθεση καθώς και το ότι έχει ταξιδέψει στη Συρία, εξηγώντας ότι βρισκόταν στο σημείο της επιχείρησης επειδή συμμετείχε σε διακίνηση ναρκωτικών.

Παράλληλα τζιχαντιστικοί λογαριασμοί στο Twitter ταυτοποίησαν και τους δύο νεκρούς. Φαίνεται να πρόκειται για τους Ραντουάν Χακάουι και Ταρέκ Ζαντούν.

Ο όμιλος Sudpresse κάνει λόγο για περίπου τα ίδια ονόματα: Ρεντουάν Χατζάουι και Ταρίκ Ζανταούν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τους δύο νέους του Βερβιέ οι οποίοι είχαν πάει στη Συρία και είχαν επιστρέψει στην πόλη τους έπειτα από έκκληση της οικογένειάς τους.

Στο μεταξύ οι δύο Βέλγοι που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρομοκρατικό αυτό πυρήνα συνελήφθησαν στην ανατολική Γαλλία την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν προς την Ιταλία, δήλωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με τον Σιπτ, δικαστήριο εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Οι δύο ύποπτοι έφυγαν από το Βέλγιο αμέσως μετά την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης στο Βερβιέ.

Τα πρόσωπα αυτά, «που ήθελαν να μεταβούν στην Ιταλία», συνελήφθησαν στην περιοχή Σαμπερί, της ανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλική αστυνομική πηγή. «Προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα την ώρα που οι τελωνιακοί λάμβαναν το σήμα που είχε στείλει το Βέλγιο και άρα συνελήφθησαν», πρόσθεσε μια δεύτερη αστυνομική πηγή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post