Μετά το Μπατακλάν και το Charlie Hebdo, η Νίκαια: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία

Μετά το Μπατακλάν και το Charlie Hebdo, η Νίκαια: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία
FILE - In this Nov. 13, 2015 file photo a victim of an attack in Paris lays dead outside the Bataclan theater in Paris. Three years later, Samy Amimour returned from Syria, gunned down dozens of his countrymen at a rock show, and died inside the Bataclan with a suicide belt strapped to his body. (AP Photo/Jerome Delay, File)
FILE - In this Nov. 13, 2015 file photo a victim of an attack in Paris lays dead outside the Bataclan theater in Paris. Three years later, Samy Amimour returned from Syria, gunned down dozens of his countrymen at a rock show, and died inside the Bataclan with a suicide belt strapped to his body. (AP Photo/Jerome Delay, File)
ASSOCIATED PRESS

Παγωμένη είναι η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα από την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 84 νεκρούς. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία, από μια σειρά ενεργειών που άρχισε το 2012, με τις επιθέσεις στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, συνεχίστηκε τον Ιανουάριο του 2015 (επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo) και ακολουθήθηκε από άλλες μετά- στο ευρύτερο πλαίσιο μιας έξαρσης της διεθνούς τρομοκρατίας, σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ή άλλες ισλαμιστικές/ τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Υπό αυτό το πλαίσιο, αξίζει να ξαναδεί κανείς τις προηγούμενες επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και την Ευρώπη στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Μοχάμεντ Μεράχ, Μάρτιος 2012

Τον Μάρτιο του 2012 σημάδεψαν για τη Γαλλία οι τρεις επιθέσεις του Μοχάμεντ Μεράχ, Γάλλου πολίτη αλγερινής καταγωγής, για την «τιμή του Ισλάμ»: Ο 23χρονος ισλαμιστής χτύπησε πρώτα στις 11 Μαρτίου, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη στην Τουλούζη, και επιτέθηκε ξανά μετά από τέσσερις ημέρες στο Μοντομπάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων δύο στρατιωτών. Στις 19 Μαρτίου επιτέθηκε σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, τρία εκ των οποίων παιδιά. Εν τέλει ο Μεράχ σκοτώθηκε στις 22 Μαρτίου από την αστυνομία, σε μια επεισοδιακή επέμβαση, στην οποία ο ίδιος πήδηξε από παράθυρο πυροβολώντας πριν σκοτωθεί από ελεύθερο σκοπευτή της αστυνομίας. Σημειώνεται πως ο Μεράχ είχε ισχυριστεί ότι συνδεόταν με την αλ Κάιντα.

Charlie Hebdo, Ιανουάριος 2015

Ο εφιάλτης για τη Γαλλία άρχισε στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όταν οι αδελφοί Σαΐντ και Σαρίφ Κουατσί, Γάλλοι μουσουλμάνοι πολίτες 32 και 34 ετών, επιτέθηκαν και σκότωσαν 11 άτομα στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Φεύγοντας, σκότωσαν και 12ο άτομο (αστυνομικό). Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε αργότερα το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη, που συνδεόταν με τους Κουατσί. Στις 8 Ιανουαρίου, αστυνομικός σκοτώνεται από πυροβολισμούς στο Μοντρούζ, στα νότια του Παρισιού. Ως δράστης ταυτοποιείται ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί, γνωστός του Σαρίφ Κουατσί. Στις 9 του μήνα, οι αδελφοί Κουατσί σκοτώνονται από την αστυνομία στο Νταμαρτέν εν Γκελ, μικρή πόλη 40 χλμ βορειοδυτικά του Παρισιού, όπου κρύβονταν. Παράλληλα, δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν επιδρομή σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Βινσέν, σκοτώνοντας τον Κουλιμπαλί, ο οποίος κρατούσε ομήρους. Όπως διαπιστώθηκε, είχε σκοτώσει τέσσερις από αυτούς.

26 Ιουνίου 2016

Ο Γιασίν Σαλχί (γεννηθείς το 1980, Γάλλος μουσουλμάνος πολίτης βορειοαφρικανικής καταγωγής) , που θεωρείται ότι υπαγόταν στο υπερσυντηρητικό σαλαφιστικό κίνημα, παρακλάδι του σουνιτικού Ισλάμ, σκοτώνει και αποκεφαλίζει τον εργοδότη του, Ερβέ Κορναρά, σε βιομηχανική περιοχή κοντά στη Λυών. Ο Σαλχί μετά οδήγησε το φορτηγάκι του σε εργοστάσιο στο Σεν Κουεντίν Φαλαβιέ, προκαλώντας έκρηξη με δύο τραυματίες. Εν τέλει συνελήφθη από την αστυνομία. Θεωρείται πως πιθανώς είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Αυτοκτόνησε δι'απαγχονισμού στη φυλακή.

Μπατακλάν, Νοέμβριος 2015

Ταυτόχρονες ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 129 ανθρώπων και τον τραυματισμό 352 στις 13 Νοεμβρίου. Οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα έξω από το Stade de France, σε μπαρ και στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, στο κεντρικό Παρίσι. Ο Αμπτελχαμίντ Αμπαούντ, Βέλγος πολίτης μαροκινής καταγωγής (γεννηθείς στο Άντερλεχτ), ο οποίος είχε περάσει χρόνο στη Συρία, και θεωρείται πως διοργάνωσε τις επιθέσεις, σκοτώνεται στις 18 Νοεμβρίου σε αστυνομική επιχείρηση σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί. Στις 15 Μαρτίου 2016 σε αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες σκοτώνεται ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συλλαμβάνεται στις 18 Μαρτίου στο Μολενμπέεκ του Βελγίου. Κρυβόταν σε ένα σπίτι μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι των γονιών του. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ISIS.

Σχετικό χάρτη/ σχεδιάγραμμα παρουσιάζει και το Γαλλικό Πρακτορείο, περιλαμβανομένων ανεπιτυχών επιθέσεων.

Δημοφιλή