ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2021 09:44 EEST | Updated 03/09/2021 09:47 EEST

Τρομοκρατική επίθεση σε σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία - Νεκρός ο δράστης

Έξι άτομα τραυματίστηκαν ενώ ο δράστης φαίνεται πως είχε "εμπνευστεί" από το Ισλαμικό Κράτος.

Fiona Goodall via Getty Images

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν «βίαιο εξτρεμιστή», που ήταν γνωστός στην αστυνομία, αφού πρώτα μαχαίρωσε και τραυμάτισε τουλάχιστον έξι άτομα σε σούπερ μάρκετ στην πόλη του Όκλαντ.

«Ένας βίαιος εξτρεμιστής είναι υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος αθώων Νεοζηλανδών», δήλωσε λίγο αργότερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Ο δράστης ήταν υπήκοος της Σρι Λάνκα, και ζούσε στη Νέα Ζηλανδία για 10 χρόνια ενώ τα τελευταία πέντε είχε χαρακτηριστεί ως «πρόσωπο ενδιαφέροντος».

Σκοτώθηκε μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από την έναρξη της επίθεσης, όπως είπε η πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ”είχε εμπνευστεί από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους”.

«Ήταν έγκλημα μίσους, ήταν λάθος. Πραγματοποιήθηκε από ένα άτομο, χωρίς καμία πίστη», είπε η Άρντερν. «Μόνο ο ίδιος φέρει την ευθύνη για αυτές τις πράξεις».

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται πελάτες του σούπερ μάρκετ New Lynn λίγο μετά επίθεση.

Fiona Goodall via Getty Images
Fiona Goodall via Getty Images

«Υπάρχει κάποιος εδώ με ένα μαχαίρι ... έχει ένα μαχαίρι», ακούγεται να λέει μια γυναίκα. «Κάποιον μαχαιρωσαν».

Ένας φύλακας ζήτησε από τους πολίτες να φύγουν από το εμπορικό κέντρο λίγο πριν ακουστούν πυροβολισμοί.

Από τους έξι τραυματίες, οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ο ένας σε σοβαρή κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στους δημοσιογράφους έξω από το εμπορικό κέντρο ότι είδαν πολλούς ανθρώπους να ξαπλώνουν στο έδαφος και να φέρουν τραύματα από μαχαίρι. Άλλοι είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς καθώς έφυγαν από το σούπερ μάρκετ.

Σε άλλα βίντεο εμφανίζονται πανικόβλητοι πελάτες να τρέχουν έξω από το κατάστημα και να αναζητούν καταφύγιο.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε επιφυλακή για τέτοιου είδους επιθέσεις από τον Μάρτιο του 2015 οπότε ένας ένοπλος λευκός άνδρας σκότωσε 51 άτομα σε δύο τζαμιά στην πόλη του ΚράιτσΤσερτς.

Τον Μάιο, τέσσερα άτομα δέχθηκε επίσης επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ στο Ντουνεντίν, νησί στα νότια της Νέας Ζηλανδίας.

Fiona Goodall via Getty Images
Fiona Goodall via Getty Images
Pool via Getty Images