ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2016 13:27 EET | Updated 26/03/2016 13:28 EET

Το viral της ημέρας: Δεν είναι ο βομβιστής των Βρυξελλών ο νεαρός που έβγαλε selfie με τη Μέρκελ

Anas Modamani /Facebook

Μια selfie του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ήταν αρκετή για να γίνει viral. Για όλους τους λάθος λόγους όμως. Οι χρήστες των social media που μοιράστηκαν την φωτογραφία την ανεβάζουν δίπλα – δίπλα με την φωτογραφία του βομβιστή των Βρυξελλών, Ναζίμ Λαχραουί, υποστηρίζοντας ότι είναι τα ίδια πρόσωπα. Αρκετά μέσα ενημέρωσης επίσης έχουν αναπαράγει την «είδηση» με ερωτηματικό, όπως το ρωσικό Sputnik.

Η αλήθεια ωστόσο είναι λίγο (έως πολύ) διαφορετική. Ο εικονιζόμενος στη selfie με την Μέρκελ είναι ο Anas Modamani, ένας 19χρονος Σύριος, που έφυγε από την εμπόλεμη Δαμασκό και πήγε στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε τραβήχτηκε και η εν λόγω φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος στην σελίδα του στο Facebook.

Μιλώντας με την Deutsche Welle‎ δηλώνει στεναχωρημένος που τον σύγκριναν με έναν τρομοκράτη και για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η φωτογραφία του online. Και φοβάται μήπως του δημιουργήσει προβλήματα με την αστυνομία.

Η Deutsche Welle‎ είχε ασχοληθεί με τη ζωή του Anas Modamani στη Γερμανία και το ταξίδι του από τη Συρία ήδη από τις 9 Μαρτίου. Ξεκίνησε το ταξίδι του μόνος του και έβγαζε φωτογραφίες από τη δύσκολη διαδρομή. Τουρκία, βάρκα για να διασχίσει το Αιγαίο (που παραλίγο να πνιγεί, όπως λέει ο ίδιος), Ελλάδα, Γερμανία. Όπως λέει ο ίδιος, η selfie με την Μέρκελ τον βοήθησε να γίνει γνωστή η ιστορία του και τώρα ζει εδώ και δύο μήνες με μια γερμανική ανάδοχη οικογένεια. Τώρα ελπίζει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το άσυλο και να μπορέσει να φέρει στη Γερμανία και την οικογένειά του.

Anas Modamani has documented his long journey from Syria to Germany with selfies taken at each step of the way. One of...

Posted by DW News on Tuesday, 8 March 2016