ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2017 03:23 EET

Κι όμως ο Τραμπ έχει την στήριξη των αμερικανών ψηφοφόρων

Kevin Lamarque / Reuters
A supporter of U.S. President Donald Trump looks up toward Trump's personal enclosure during the U.S. Women's Open golf tournament at Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey, U.S. July 16, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αισθητά υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας μεταξύ των Αμερικανών που ψήφισαν και σκοπεύουν να πάνε ξανά να ψηφίσουν απ' ό,τι στον γενικό πληθυσμό, καταδεικνύει δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και της εταιρείας Ipsos, η οποία μοιάζει να εξηγεί το γιατί πολλοί ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί επιμένουν να στέκουν στο πλευρό του μεγιστάνα παρότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του 2016 σε σύγκριση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ, κατηγορία που συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που ψήφισαν αλλά και πολλούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Μόλις το 60% των Αμερικανών που είχαν το δικαίωμα αυτό συμμετείχαν στις περυσινές εκλογές.

Τον Οκτώβριο, το 44% των προσώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016 επιδοκίμασαν τις επιδόσεις του Τραμπ κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ το ποσοστό αυτό στον γενικό πληθυσμό δεν ξεπέρασε το 37%. Στις τάξεις των ρεπουμπλικάνων, το 82% όσων είχαν ψηφίσει επιδοκίμασαν τον Τραμπ, έναντι ενός 75% του συνόλου των υποστηρικτών του GOP (1).

Το 85% εξ όσων είπαν ότι είχαν ψηφίσει τον Τραμπ το 2016 δήλωσε ότι θα τον ψήφιζε ξανά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι οι υποψήφιοι των ρεπουμπλικάνων για το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 οι οποίοι θα αψηφήσουν τον Τραμπ διατρέχουν τον κίνδυνο να αποξενώσουν τους υποστηρικτές του, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος αρμόδια για τη χάραξη στρατηγικής, καθώς και πολιτικούς επιστήμονες. Από την άλλη, αυτοί που θα τον εναγκαλιστούν ρισκάρουν να χάσουν τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους στον γενικό πληθυσμό.

«Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων να πάρει αποστάσεις από τον Τραμπ», σημείωσε ο Μάικλ Μακντόναλντ, ένας ειδικός του Πανεπιστημίου της Φλόριντας για εκλογικά θέματα, ειδικότερα για τη συμμετοχή στις εκλογές.

Αυτό το δίλημμα έπαιξε τον ρόλο του στις κρίσιμες πολιτειακές εκλογές στη Βιρτζίνια την Τρίτη. Ο Εντ Γκιλέσπι, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για το αξίωμα του κυβερνήτη, υπέστη βαριά ήττα από τον δημοκρατικό αντίπαλό του. Ο Γκιλέσπι είχε υιοθετήσει κάποιες από τις σκληρές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος απέφυγαν να κάνουν μαζί εκστρατεία.

Την αναμέτρηση αυτή παρακολουθούσαν στενά στελέχη του GOP, προκειμένου να αντλήσουν συμπεράσματα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018, στις οποίες θα κριθεί ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία.

Η έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και της εταιρείας Ipsos συμπεριέλαβε δύο χωριστά δείγματα, ένα αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού και ένα των ψηφοφόρων. Για την έρευνα μεταξύ των ψηφοφόρων, το Ρόιτερς ζήτησε από τους ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει στο έξιτ πολ του την 8η Νοεμβρίου να δώσουν απαντήσεις τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο σε ερωτήσεις για τον πρόεδρο. Οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα μιας εθνικής, κυλιόμενης δημοσκόπησης σε δείγμα αντιπροσωπευτικό του γενικού ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Τον Μάιο και τον Ιούλιο, τα αποτελέσματα από τα δύο δείγματα ήταν σχεδόν ίδια, με περίπου το 40% των ψηφοφόρων και του γενικού πληθυσμού να επιδοκιμάζουν τον πρόεδρο. Ωστόσο τα δύο δείγματα απέκλιναν σημαντικά τον Οκτώβριο.

Η έρευνα αυτή έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3% για το σύνολο των δειγμάτων και ±5% για το δείγμα των ψηφοφόρων των ρεπουμπλικάνων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)