Τσακαλώτος εναντίον όλων: Κόντρα με Βορίδη, Μανιάτη, Κουτσούκο

Τσακαλώτος εναντίον όλων: Κόντρα με Βορίδη, Μανιάτη, Κουτσούκο

Υψηλοί είναι οι τόνοι στη Βουλή εν μέσω των συζητήσεων πάνω στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη – σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη- και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη και Γιάννη Κουτσούκο.

«Κύριε Βορίδη εγώ αν είχα φίλο – σύντροφο, υποψήφιο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, που έλεγε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα βγάλω τα λεφτά μου από τις τράπεζες, δεν θα μιλούσα για αυτό το θέμα. Θα μιλούσα για κάτι άλλο. Θα μιλούσα για φιλολογική συζήτηση, για τα βιβλία, για τον κινηματογράφο, αλλά για το πώς έφτασαν οι ελληνικές τράπεζες σε αυτό το σημείο, δεν θα μιλούσα» είπε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στον Μάκη Βορίδη.

Όσον αφορά στην αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε όταν, απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ, Χρίστο Δήμα, είπε ότι είχαμε μια στρατηγική να αλλάξουμε αυτή την Ευρώπη και να δημιουργήσουμε μια διαφορετική πολιτική και γι' αυτό υπήρχε ασφυξία και εσείς μαζί με τους συντρόφους από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσατε να υπονομεύσατε αυτή την προσπάθεια».

Σε αυτή την τοποθέτηση αντέδρασαν οι κ.κ Κουτσούκος και Μανιάτης, με τον πρώτο να φωνάζει «πρέπει να ντρέπεστε» και τον κ. Μανιάτη να ρωτά «Μια συγγνώμη δεν μπορείτε να ζητήσετε; Εσείς δεν βάλατε τα capital controls;»

«Δεν ακούσαμε ούτε μια συγγνώμη, Είναι ντροπή αυτό που γίνεται» συμπλήρωσε είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης. «Δεν ήμασταν ποτέ σύντροφοι με τη ΝΔ. Συγκυβερνήσαμε για λόγους εθνικής ανάγκης. Δεν υποστείλατε τη σημαία της ιδεολογικής διαφοροποίησης από τη ΝΔ», επέμεινε. «Αποσύρω ανεπιφύλακτα ότι έχετε σχέσεις συντροφικότητας» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτοντας τέλος στην αντιπαράθεση.

O υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα».

Ταυτοχρόνως ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη για αντικειμενική αξιολόγηση των διοικητών των τραπεζών αλλά και επιλογή των μελών του ΤΧΣ από Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. «Όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα απομακρυνθούν» ξεκαθάρισε ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις διοικήσεις των τραπεζών που - όπως υποστήριξε - συνδέονταν με πολιτικά κόμματα, με κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισημαίνοντας πως και μόνο το γεγονός ότι στη διαδικασία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δίνει ένα «ισχυρό σήμα» στην αγορά και δείχνει ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σταθάκης: Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες, είπε απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Φαντάζει παράδοξη η κριτική για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως η εξέλιξη από το 2010 έως το 2014 δείχνει, ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά έφτασαν από το 10% το 2010 στο 39,9% το 2015.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προέβλεψε, ότι «οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανακοινωθούν αύριο και θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».

Ο κ. Σταθάκης συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «απομειώνει δραστικά τα πλεονάσματα, αναδιαρθρώνει το βραχυχρόνιο χρέος των 50 δισ. ευρώ και το μετατρέπει σε μακροχρόνιο και ανοίγει το θέμα της αναδιάρθρωσης. Οριοθετεί επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ένταξη στο τραπεζικό σύστημα».

Σε ότι αφορά τα capital controls και τις ζημιές που προέκυψαν για τις τράπεζες, είπε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης και ότι «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε πιεσθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας με συγκεκριμένες αποφάσεις».

Δημοφιλή