Τσαβούσογλου: Ομάδα εργασίας ΗΠΑ- Τουρκίας για S-400, YPG και άλλες διαφωνίες

Φημολογίες για μεταφορά των πυραύλων S-400 στη βάση του Ιντσιρλίκ.
via Associated Press

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες, μεταξύ των οποίων το ζήτημα των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία (YPG), η οργάνωση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και οι ρωσικοί πύραυλοι αεράμυνας S-400, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Πέμπτη, προσθέτοντας πως η πρόταση ήρθε από την Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah ο Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2022 για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική εθνοσυνέλευση, είπε ότι η Τουρκία διατηρεί τις επαφές της με την αμερικανική κυβέρνηση, και ότι η πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με τις YPG, για τις οποίες λέει πως είναι παρακλάδι του ΡΚΚ (το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση), η παρουσία της οργάνωσης του Γκιουλέν στις ΗΠΑ (την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει FETO, υποστηρίζοντας ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016) και η στάση τους στο θέμα των S-400 και των σχετικών κυρώσεων είναι ασύμβατα με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Ο πρόεδρός μας ξεκάθαρα έδωσε έμφαση σε αυτά στη συνάντηση. Θα στήσουμε μια ομάδα εργασίας για αυτά τα ζητήματα. Έχουμε πει στο παρελθόν πως κάναμε μια τέτοια πρόταση στις ΗΠΑ και τώρα η προσφορά αυτή ήρθε από τις ΗΠΑ, από τον Μπάιντεν».

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν στο περιθώριο της G20 στη Ρώμη την Κυριακή και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η τουρκική προεδρία έκανε λόγο για θετική ατμόσφαιρα στη συνάντηση. Ο Ερντογάν είπε πως ο Μπάιντεν είχε δείξει «θετική στάση» ως προς το θέμα της αγοράς και αναβάθμισης μαχητικών F-16 για την τουρκική πολεμική αεροπορία (για την οποία υφίσταται το φλέγον ζήτημα της «επόμενης ημέρας», δεδομένης της εκδίωξης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35). Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του για διατήρηση εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο εξέφρασε τους αμερικανικούς προβληματισμούς για την κατοχή των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είχε πει πως η Τουρκία θα ήθελε να προμηθευτεί F-16 χρησιμοποιώντας τα 1,4 δισ. δολάρια που πήγαν στο πρόγραμμα των F-35 και ότι η Ουάσινγκτον πρόσφερε στην Άγκυρα ένα «πακέτο» μαχητικών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού ως αντάλλαγμα. Ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως μια παραγγελία F-16 θα μπορούσε να αντιμετωπίζει και αυτή δυσκολίες λόγω των S-400, καθώς η Τουρκία έχει υποδείξει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει και άλλη «δόση» S-400 από τη Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το πρωί κυκλοφόρησαν φήμες για μεταφορά των S-400 στη βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές από το υπουργείο Άμυνας διαψεύδουν τις πληροφορίες, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ερωτηματικά ως προς το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Άγκυρας προκειμένου να προχωρήσει στο Κογκρέσο η προμήθεια των F-16.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, ΣΚΑΪ

Δημοφιλή