ΔΙΕΘΝΕΣ
14/01/2019 14:46 EET | Updated 14/01/2019 15:44 EET

«Δωράκι» του Μπολσονάρου στον Σαλβίνι ο διαβόητος Ιταλός τρομοκράτης

Το ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Τσέζαρε Μπατίστι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης λίγο μετά τις 11:30 π.μ.

ASSOCIATED PRESS

Ένας πρώην μέλος μιας παράνομης ιταλικής ακροαριστερής οργάνωσης που είχε καταδικαστεί για τέσσερις ανθρωποκτονίες πριν 30 χρόνια, έφτασε στη Ρώμη τη Δευτέρα για να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης, μετά τη σύλληψή του στη Βολιβία από την Ιντερπόλ. Ο φυγάς Τσέζαρε Μπατίστι είχε καταφέρει να διαφύγει από την Ιταλία το 1981, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του.

Το ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Τσέζαρε Μπατίστι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης λίγο μετά τις 11:30 π.μ., υπό το βλέμμα ελεύθερων σκοπευτών, συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης, χωρίς ωστόσο .

«Σήμερα λέμε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την ιταλική δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλφόνσο Μπόναφεντε από το αεροδρόμιο, έχοντας δίπλα του τον υπουργό εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

«Ένας δολοφόνος, εγκληματίας, θρασύδειλος, έπειτα από 37 χρόνια καταλήγει εκεί που του άξιζε. Το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και το ίδιο θα συμβεί με δεκάδες άλλους εγκληματίες», δήλωσε ο Σαλβίνι, ευχαριστώντας παράλληλα για την αποδοτική συνεργασία, την κυβέρνηση της Βραζιλίας και τον νέο πρόεδρό της Μπολσονάρο.

Ο Μπατίστι συνελήφθη το Σάββατο στη Σάντα Κρουζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας, όπου τον εντόπισαν πράκτορες μυστικών υπηρεσιών όταν εκείνος χρησιμοποίησε ένα από τα κινητά του τηλέφωνα.

ALBERTO PIZZOLI via Getty Images

Ο 64χρονος, ο οποίος μάλιστα έγινε και επιτυχημένος συγγραφέας, έζησε για αρκετά χρόνια στη Βραζιλία και τη Γαλλία, απολαμβάνοντας την προστασία αριστερών κυβερνήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αλλά ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας υπέγραψε τον περασμένο μήνα διάταγμα για την έκδοσή του, αναγκάζοντας τον Μπατίστι να φύγει στη Βολιβία, όπου επιχείρησε ανεπιτυχώς να λάβει πολιτικό άσυλο.

Ο Μπατίστι είχε δραπέτευσε από ιταλική φυλακή, ενώ περίμενε να δικαστεί για τέσσερις δολοφονίας που φέρεται ότι διαπράχθηκαν όταν ήταν μέλος των Ένοπλων Προλετάριων του Κομμουνισμού. Καταδικάστηκε ερήμην το 1990 για τους θανάτους δύο αστυνομικών, ενός κοσμηματοπώλη και ενός κρεοπώλη.

Ο 64χρονος αναγνώρισε τη συμμετοχή του στην οργάννωση αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες για τις δολοφονίες, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως πολιτικό πρόσφυγα που θα αντιμετώπιζε βασανιστήρια ή θάνατο στην Ιταλία.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να απελάσει τον Μπατίστι, γράφοντας στο Twitter πως η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να «υπολογίζει» σε αυτόν προκειμένου να τον στείλει στη χώρα καταγωγής του.

Ο γιος του Μπολσονάρου, ο βουλευτής Εντουάρτου Μπολσονάρου, έγραψε από την πλευρά του στο twitter, μια ανάρτηση στα ιταλικά την οποία συνόδευε με μια φωτογραφία του Μπατίστι: «Η Βραζιλία δεν είναι πλέον μια χώρα παρανόμων. Ματέο Σαλβίνι, το δωράκι έρχεται».

ALBERTO PIZZOLI via Getty Images

Με πληροφορίες από Associated Press