Τσιάρας: Αποσύρεται η διάταξη για την εξύβριση των θείων

Η προσπάθεια επαναφοράς της συγκεκριμένης διάταξης έγινε για την «προστασία των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων».
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης παίρνει πίσω την απόφαση να επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα τη διάταξη περί βλασφημίας, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών για όποιον βρίζει τα Θεία.

Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην τηλεόραση το ΣΚΑΙ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αποφάσισε να μην καταθέσει τη συγκεκριμένη διάταξη προς ψήφιση.

Όπως εξήγησε ωστόσο, στόχος του υπουργείο ήταν αρχικά να επαναφέρει την διάταξη για τη βλασφημία, σε μία προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων. «Έπρεπε να προστατεύσουμε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε πόλη στην ενδοχώρα της Ελλάδας και οι οποίοι δέχονται μια γενικότερη πίεση από ακραίους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είχε καμία πρόθεση να επιστρέψουμε σε ένα παλιό θεοκρατικό κράτος όπως κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι τη χθες, Δευτέρα, ο υπουργός είχε ανακοινώσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την επαναφορά της διάταξης περί κακόβουλης βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων (αρ. 198 ΠΚ), στις τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα (ΠΚ) και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ). Προέβλεπε φυλάκιση έως 2 έτη για όποιο κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση της επαναφοράς της εν λόγω διάταξης πυροδότησε πολλές αντιδράσεις, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας να κάνει λόγο για μια «κατάπτυστη διάταξη» που δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαιολογώντας την απόφασή του είπε στην Βουλή: «Μακριά από εμένα η επιστροφή σε μια αναχρονιστική άποψη. Πείτε μου όμως, με όλα αυτά τα οποία είδαμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, να υφίστανται, με την εγκατάσταση μεταναστών-προσφύγων, σε βασικές δομές που δημιουργούνται και στην ενδοχώρα, και με τα προβλήματα που κάποιες τοπικές κοινωνίες αρχίζουν να διαμορφώνουν, μια και δεν υπάρχει και γενικότερη κουλτούρα, δεν πρέπει να προστατεύσουμε τις πραγματικές ελευθερίες των ανθρώπων;». Και πρόσθεσε: «Κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συγκεκριμένες αλλαγές, όχι με καμία πρόθεση να επιστρέψουμε στο παρελθόν, αλλά με πρόθεση να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών. Όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυσικά πολιτικού πιστεύω, και φυσικά ανεξαρτήτως θρησκευτικού πιστεύω. Αυτό σημαίνει μια σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Δηλαδή, μια ελεύθερη πολιτεία η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος».

Δημοφιλή