ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/12/2015 08:57 EET | Updated 01/12/2015 10:13 EET

Τσίπρας: Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά. Χρειαζόμαστε την συναίνεση της κοινωνίας

Στην επίθεση πέρασε από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ομιλίας του προς τα μέλη τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ δεν έλειψαν οι επιθέσεις στην «αποσταθεροποιημένη αντιπολίτευση», στα «κέντρα διαπλοκής» και στο «μιντιακό κατεστημένο που αντιπιτίθεται». Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ.Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της ΚΟ αλλά και τη βάση του κόμματος να δώσουν τη μάχη «όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα» αλλά στις περιφέρειες τους για επιτευχθεί το βασικό ζητούμενο που είναι η συναίνεση στην κοινωνία».

«Η συνεδρίαση μας διενεργείται σε μια αποφασιστική στιγμή τόσο για την πορεία της Κυβέρνησης όσο και για την πορεία της χώρας. Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά. Σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της. Και όσο προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της διαψεύδει και ακυρώνει ένα προς ένα, τα σενάρια της παρένθεσης, των οικουμενικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων τεχνοκρατών» ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας μάλιστα λόγο για κέντρα διαπλοκής που «κλονίζονται...και όσο κλονίζονται αντιδρούν» ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού.

Παρά όμως αυτές τις αντιδράσεις που επιχειρούν την καλλιέργεια κλίματος αστάθειας η κυβέρνηση όπως τόνισε «είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στη πολιτική ζωή του τόπου». Η όποια αστάθεια, εκτίμησε πως υπάρχει στην πλευρά της αντιπολίτευσης την οποία χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων και επιδίδεται «σε μια διαρκώς σε μια ανέξοδη και αδιέξοδη αντι ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, στα πλαίσια μιας ατέρμονης προεκλογικής εσωκομματικής διαδικασίας. Και σε ένα ΠΑΣΟΚ ουρά μιας παραλυμένης και στρατηγικά αποσταθεροποιημένης δεξιάς, που δε μπορεί να στοιχηθεί ούτε στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Αναφέρθηκε και στο «αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται. Ξεψυχά γιατί επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για τις άδειες. Και βρυχάται γιατί η δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνεια των τραπεζών. Και θαρρούν ότι με τους βρυχηθμούς, εμείς θα φοβηθούμε και θα παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης.Δε θα παρέμβουμε σε κανέναν και για τίποτα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ας ξεχάσουνε τα σενάρια της παρένθεσης και τις οικουμενικές κυβερνήσεις...Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά και θα πετύχουμε στους στόχους μας...Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, πετύχαμε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες αποδεικνύονται πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της» κάνοντας ειδική αναφορά στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία και υποστηρίζοντας πως πρόκειται «για σοβαρή επιτυχία της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής στρατηγικής». Ωστόσο « καλλιεργείται εσκεμμένα από συστημικά ΜΜΕ με προφανείς πολιτικές στοχεύσεις, ένα κλίμα ανασφάλειας».

Επίσης χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις 100 δόσεις ενώ «διαψεύστηκαν οι κασσάνδρες και στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το οποίο καταργήθηκε αλλά και στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».

Υποστήριξε δε πως «παρά το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές και ζητούσε η αντιπολίτευση ως τιμωρία για την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης το καλοκαίρι» η χώρα στέκεται όρθια και αυτή η θετική συγκυρία πρέπει να αξιοποιηθεί «ώστε να επιταχύνουμε την πορεία εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία».

Παράλληλα όμως η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί και τις «τεκτονικές πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στη Ν.Ευρώπη με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς να χάνουν έδαφος...Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας. Και βασική μας ευθύνη σε αυτή τη φάση είναι να κρατήσουμε τη στρατηγική μας θέση».

Θετικά σημάδια στον προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο προϋπολογισμό τονίζοντας πως «το πρώτο θετικό σημάδι έχει να κάνει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση που για το 2015 θα κυμανθεί στο 0% ενώ για το 2016 θα περιοριστεί στο 0,7% με προοπτικές περαιτέρω μείωσης. Έτσι μπορεί κανείς να τολμήσει την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης...Ο σημερινός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι 0,5% ενώ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα θα ήταν 4,5%. Το κόστος των μέτρων που θα χρειάζονταν για να καλυθφεί αυτός ο στόχος με δεδομένη τη μη επίτευξη των αντίστοιχων στόχων των ετών 2014 και 2015 είναι βέβαιο ότι θα ξεπερνούσε τα 10 δις ευρώ.

Γι αυτό «όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερο να μελετήσουν τους αριθμούς και να σταματήσουν την ακραία και πολιτικά σκόπιμη παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία...πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη πενταετία ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών καθώς προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για υγεία, παιδεία, στήριξη της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης κατά 823 εκατομμύρια ευρώ».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστούν οι συντάξεις»

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό υποστήριξε πως στο θέμα αυτό βρίσκεται εξέλιξη μια «μιντιακή προπαγάνδα και η αντιπολιτευτική υποκρισία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με απλή καταστροφολογία και κινδυνολογία αλλά με σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις απαιτήσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών. Οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την διαχρονική απαξίωση των αποθεματικών των ταμείων. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI το οποίο έφερε τα ασφαλιστικά ταμεία στο χείλος του γκρεμού με απομείωση των αποθεματικών τους μεγαλύτερη των 15 δις».

Η κυβέρνηση όμως, όπως ανάφερε ο κ.Τσίπρας, θα κάνει τα πάντα «για να διασφαλίσει τις συντάξεις...θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε και τα κάστανα από τη φωτιά. Για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος. Ενώ την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο προτείνοντας ένα συνολικά νέο σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων».

Προειδοποιήσεις για τα ΜΜΕ

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο νόμο για τα ΜΜΕ και σε υψηλούς τόνους είπε: «Έχουμε ήδη περάσει το νόμο για τα ΜΜΕ. Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί δεν τολμούν; Το φοβούνται; Ποιους προστατεύουν; Εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε αλλά δεν ξεχνάμε και εξηγούμαστε. Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Αναφέρθηκε όμως και στα θέματα φοροδιαφυγής, για τα οποία επίσης η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, όπως είπε, όπως επίσης και για τα θέματα διαφθοράς. Βέβαια όπως ανέφερε «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας και της διαφθοράς, βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο».

Αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών τόσο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνικών και αλκοόλ όσο και για την αναμόρφωση του συνόλου του Ελεγκτικού Διοικητικού Μηχανισμού του Δημοσίου.

Επίσης τόνισε πως σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στο στο πεδίο της καταπολέμησης της ανεργίας.

«Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά»

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. «Οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας θα συνεχίσουν να εντείνονται. Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνηση μας. Γι αυτό βρισκόμαστε σε διασταυρούμενα πυρά. Πρέπει γι αυτό να ανεβάσουμε ρυθμούς...Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε...Να υπερασπιζόμαστε την κυβέρνηση και το έργο της...Και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη του ελληνικού λαού».

Εξάλλου η «αντιπολίτευση αρνείται πεισματικά να αναλάβει μέρος της εθνικής ευθύνης να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και την εποπτεία των δανειστών, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη κοινωνία...Η στήριξη της κοινωνίας και το λαού μας είναι το ζητούμενο. Η κοινωνική συναίνεση και η ενότητα του λαού μας σε ένα σχέδιο εξόδου από τη κρίση είναι το ζητούμενο. Και αυτή είναι αποκλειστικά δική σας δουλειά. Μη περιμένετε από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Όυτως ή άλλως εκεί ο πόλεμος είναι διαρκής και εμφανής.Πρέπει εσείς να βγείτε απευθείας και να μιλήσετε με το κόσμο...εκεί βρίσκεται η δική μας δύναμη και τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία τους ΣΥΡΙΖΑ με τα πλατιά και πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, μπορούμε όλα να τα καταφέρουμε».

Sponsored Post