Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, βλέπει ο Τσίπρας ως καρπό των επαφών στη Νέα Υόρκη

Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, βλέπει ο Τσίπρας ως καρπό των επαφών στη Νέα Υόρκη
Alexis Tsipras, Prime Minister of Greece, speaks to the United Nations Sustainable Development Summit at the United Nations General Assembly in New York on September 27, 2015. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY (Photo credit should read TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)
Alexis Tsipras, Prime Minister of Greece, speaks to the United Nations Sustainable Development Summit at the United Nations General Assembly in New York on September 27, 2015. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY (Photo credit should read TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)
TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας ως το κύριο αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες και διαπίστωσε το ενδιαφέρον όλων για την Ελλάδα, η οποία απέκτησε πια πολιτική σταθερότητα, όντας μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο τριών αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων: οικονομική κρίση, κρίση ασφάλειας και προσφυγική.

Ο πρωθυπουργός στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (παρουσία των Άιντα και Νίμιτς) ζήτησε να στηριχθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού. Η πρόθεση της Ελλάδας είναι να προωθηθεί η επίλυση των δύο τελευταίων θεμάτων με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είπε σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Το ίδιο μήνυμα μετέφερε και στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Γκρουέφσκι όταν στον συνάντησε στη δεξίωση: «να κάνετε πίσω» στο θέμα της ονομασίας του είπε, επισημαίνοντας πως «αν δεν σε αναγνωρίσει η Ελλάδα, δεν έχετε πιθανότητα προκοπής». «Ο γείτονας που πρέπει να σε αναγνωρίσει είναι η Ελλάδα», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι την εξάρτηση που έχουν τα Σκόπια από την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συζητήθηκε κυρίως το προσφυγικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε την τουρκική συνδρομή για να σταματήσουν οι μαζικές ροές προσφύγων που περνούν μέσα από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι είναι θετική η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για χρηματοδοτική βοήθεια. Η Ελλάδα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζει την πρόταση για μετακίνηση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όχι μέσω των «ματωμένων διαδρομών» από τα ελληνικά νησιά που ενισχύει τους διακινητές και το «μαύρο χρήμα».

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο: «δεν συμφέρουν κανένα», του είπε. Ο Νταβούτογλου του πρότεινε να επισκεφθεί την Τουρκίας, αλλά ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να απορρίψει την πρόταση, τόνισε ότι πρέπει να είναι μία συνάντηση «¨ουσίας και όχι επικοινωνιακή» και πρότεινε να προχωρήσει η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το Κυπριακό.

«Να πάμε μαζί στην Κύπρο», πρότεινε ο Α. Νταβούτογλου. «Ας αφήσουμε τους Κύπριους να προχωρήσουν μεταξύ τους και εμείς να πάμε στη Σμύρνη και την Χίο», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα των διεθνών συναντήσεων του πρωθυπουργού θα είναι φορτωμένο, καθώς έχει πρόσκληση και από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον κάλεσε στο Ισραήλ και ο Μαχμούτ Αμπάς στην Παλαιστίνη. Ο Αλ. Τσίπρας θα πάει και στο Ισραήλ και στη Ραμάλα.

Υπογραμμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι και θα διεξαχθεί η τριμερής Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος. Με τον Σίσι συμφωνήθηκε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείας να πάρουν μέρος στα έργα που θα γίνουν μετά το άνοιγμα του Σουέζ και να συμμετάσχουν στην κατασκευή των λιμανιών. Αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να οργανώσει την κατάσταση και να διαμορφώσει το πλαίσιο «υποδοχής» των ελληνικών εταιρειών, ενώ και οι Αιγύπτιοι θα έρθουν στην Ελλάδα για τον ίδιο σκοπό.

Τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί την Αθήνα η πρόεδρος της Βραζιλίας Βίλμα Ρούσεφ με αφορμή την αφή και την παραλαβή της ολυμπιακής φλόγας για τους αγώνες του Ρίο. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Ραούλ Κάστρο να επισκεφθεί την Κούβα, ενώ ήδη σχεδιάζει το ταξίδι στο Πεκίνο μετά από την αποδοχή της πρόσκλησης του προέδρου της Κίνας.

Δημοφιλή