ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/01/2019 13:26 EET | Updated 15/01/2019 13:29 EET

Τσίπρας: Αγύρτες όσοι αλλάζουν θέση για λόγους αντιπολιτευτικής στρατηγικής

«Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος»

Eurokinissi

Με σκληρή πολιτική επίθεση απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν τον Αλ. Τσίπρα όρθιοι και χειροκροτώντας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αγύρτες» όσους προσχηματικά διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε μέσα στα χειροκροτήματα των βουλευτών: «σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο».

Δείχνοντας προς τα έδρανα της ΝΔ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στάση τους είναι «πολιτικά και ηθικά ανέντιμη. Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία. Αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με τους ΑΝΕΛ».

«Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» τόνισε υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλά ο Κ. Μητσοτάκης για αποστασία

Ο Αλ. Τσίπρας «επέστρεψε» την κριτική για «αποστασία» και απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη του είπε: «εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός, λόγο οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη. Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν».

Οι παρακρατικοί της ΝΔ

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επεσήμανε και την παρακρατική δράση στελεχών του μηχανισμού της ΝΔ που απειλούν τους βουλευτές. «Δεν μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ότι αποδεικνύεται από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, Το πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους» είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τούς. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή  αυτό που κάνετε. Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές. Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές: Οι βουλευτές, να το ξέρετε δε θα τρομοκρατηθούν».

Κουρελού ήταν η συγκυβέρνηση Παπαδήμου με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ

Για την κυβέρνηση–κουρελού, όπως χαρακτηρίζει η ΝΔ τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, ο Αλ. Τσίπρας είπε εμφατικά προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρατήσανε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Ακόμη υπενθύμισε ότι η ΝΔ που μιλά για «ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές» έχει 4 βουλευτές στην ΚΟ της από άλλα κόμματα, και συγκεκριμένα 3 από το Ποτάμι και 1 από την Ένωση Κεντρώων. «Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής» τους είπε ο πρωθυπουργός.

Κάποιοι έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε και μία αναδρομή στο έργο της κυβερνητικής τετραετίας. «Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε» ανέφερε και πρόσθεσε: «μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015. Και βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης με οδηγό τον αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη».

«Όλα αυτά έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Που τόσο λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος. Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή επιχειρούσαν να τη ρίξουν όλοι εκείνοι  που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και χρήμα. Και από το 2015 και μετά έχουν βρεθεί στα αζήτητα της ιστορίας. Οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Διότι γι’ αυτούς αυτό ήταν η εξουσία. Η κότα με τα χρυσά αυγά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Διαφωνώ με τον Π. Καμμένο – Θετική μνεία στον Ν. Κοτζιά

Αναφερόμενος ο Αλ. Τσίπρας στην «έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων» όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επεσήμανε ότι διαφωνεί με τον Π. Καμμένο, αλλά σέβεται την στάση του. «Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε. Διότι άλλωστε, αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς».

Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε ειδική προσωπική αναφορά στον Νίκο Κοτζιά.

Sponsored Post