Τσίπρας: «Δεν μας επηρεάζουν Ιταλία, Τουρκία, Αργεντινή»

Τσίπρας: «Δεν μας επηρεάζουν Ιταλία, Τουρκία, Αργεντινή»
Eurokinissi/

Ανάκτηση της εργασίας, επενδύσεις, οικοδόμηση κοινωνικού κράτους είναι το τρίπτυχο το οποίο καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός σχολίασε την πολιτική ευρύτητα του νέου κυβερνητικού σχήματος που, όπως είπε, αποτελείται από αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς.

«Η προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης είναι που μας διαφοροποιεί, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτή η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία όλοι πιστεύουμε, είναι που μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού, που πέραν των άλλων έχουν ακέραια την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας».

«Δεν μας επηρεάζουν Ιταλία, Τουρκία, Αργεντινή»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα σταθερότητας στην οικονομία λέγοντας ότι «τα οικονομικά προβλήματα και οι αναταράξεις σε Ιταλία, Τουρκία και Αργεντινή, οι εξωγενείς δηλαδή παράγοντες, δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ανασύνταξης της χώρας. Γιατί καταφέραμε και περάσαμε το κάβο, πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά. Και αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση».

Όχι αλαζονεία και κλειστές πόρτες

Ο Αλ Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να εργαστούν «με σχέδιο για τη μεταμνημονιακή προοπτική και την αναγέννηση της πατρίδας μας, με συναίσθηση της ευθύνης να στηρίξουμε, τώρα που μπορούμε, όσους σήκωσαν δυσανάλογα βάρη. Και με το ηθικό πλεονέκτημα της σεμνότητας και της εντιμότητας».

«Να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις. Εξετάσεις αποτελεσματικότητας αλλά και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης. Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας. Και εξεταστής και κριτής μας είναι ο ελληνικός λαός. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς. Χάρη στους οποίους βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μας χρωστά ο λαός. Εμείς του χρωστάμε» υπενθύμισε.

Οι προσδοκίες του λαού και «ο σεβασμός στο δημοσιονομικό μονοπάτι»

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας» και τόνισε ότι «με τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης. Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας», αλλά και «μέριμνα για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε στις δικές της πλάτες το βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας».

Ανάκτηση της εργασίας

Αναφερόμενος στην «ανάκτηση της εργασίας» ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι

-«θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

-έχουν επανέλθει οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-έχει μειωθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, αλλά «έχουμε ακόμη μπροστά μας πολλή δουλειά για να καταπολεμήσουμε την παθογένεια της μαύρης εργασίας».

«Η στήριξη της μισθωτής εργασίας, η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά - αντιθέτως με ότι πιστεύουν οι νεοφιλελεύθεροι - είναι προϋπόθεση ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ανάκτηση της εργασίας αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας» είπε αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για συγκεκριμένες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

Οι επενδύσεις

Οσον αφορά τις επενδύσεις έστειλε το μήνυμα ότι «οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Είναι η διοικητική αποτελεσματικότητα, η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά τώρα είναι που πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει».

Δημοφιλή