Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη
Eurokinissi

Η ανάκτηση της αυτονομίας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής μέσα από ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης, επούλωσης των πληγών από την κρίση με μείωση της «σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτης φορολογίας» είναι ο μείζων στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και η προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι, κατά τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω».

Δηλαδή να μην να μη γυρίσει πίσω
-στις σπατάλες και στις ρεμούλες
-στο καθεστώς στης διαφθοράς και της διαπλοκής
-στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα ελλείμματα και στην διεθνή ανυποληψία.
Και «να πορευθεί σταθερά το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».

Η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε συνοπτικά την στρατηγική «για την επόμενη μέρα και την προοπτική της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή». Αρχικά υπενθύμισε ορισμένα από τα οικονομικά δεδομένα
-επιστροφή σε ανάπτυξη πάνω από 2% το 20ι8 και για τα επόμενα έτη.
-υποχώρηση της ανεργίας κατά 7 ολόκληρες μονάδες.
-έξοδος από τις χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
-επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, και μάλιστα υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος.
-θετική πορεία εξαγωγών και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
-δημιουργία στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.
-ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
-σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το «the next big thing»

Συνολικά, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα «πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών».

Η Ελλάδα είναι το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 10 αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια και ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί ο ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός.

Όσον αφορά την μεταμνημονιακή ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση» και ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της διεκδικώντας «την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής. Τη δυνατότητα δηλαδή να θέτουμε τα δικά μας μεταρρυθμιστικά προτάγματα με βάση τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας».

«Μείναμε για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς εξαίρεσης και πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατηγική για «πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος. Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας».

«Καμπανάκι» για Γιάννη Στουρνάρα

Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα πως την στρατηγική του «μαξιλαριού ρευστότητας» την «συνδιαμορφώσαμε» με τους Ευρωπαίους.
«Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς τον Γιάννη Στουρνάρα ότι «η επιμονή από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε και θα κριθούμε όχι μόνο από τις απόψεις μας αλλά και από την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».

Ελάφρυνση δημόσιου χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε και την σημασία που θα έχει η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους λέγοντας ότι «με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού».

Απάντησε και στη ΝΔ που ζητά μείωση φορολογικών συντελεστών, σημειώνοντας ότι «αυτές οι εύκολες εξαγγελίες, δεν μπορεί να ξεγελάσουν είτε να πείσουν σήμερα κανέναν. Είναι παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται. Και υποβαθμίζουν εν τέλει, με τρόπο άκομψο και προσβλητικό, τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδύτες χρειάζονται απλά ένα «δόλωμα» για να τσιμπήσουν».

Αέρας ανανέωσης στην πολιτική

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «νέα αντίληψη διακυβέρνησης και ένας αέρας ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα» με «διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από τις πελατειακές λογικές και τη διαπλοκή των συμφερόντων».

Εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά». Αυτό, συνέχισε, θα γίνει με την αντιμετώπιση των «συστημικών αιτίων της διαφθοράς», κάτι που «είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης».

«Δεν παρεκκλίνουμε από τις αξίες μας»

Ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τα επιδόματα ενοικίων σε πολιτικά πρόσωπα λέγοντας ότι «δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική», αλλά χρειάζεται προσοχή «ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές». Μάλιστα έκανε και μία αντίστιξη λέγοντας ότι «στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, διαμορφώθηκε μια αποκομμένη, διακομματική κυβερνητική ελίτ που με αλαζονεία και κυνισμό, μεταχειρίστηκε το λαϊκό αίσθημα με μεθόδους κατευνασμού, εκτόνωσης και επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού. Αντίθετα εμείς, σεβόμαστε το λαϊκό αίσθημα ακριβώς γιατί σεβόμαστε την ίδια μας τη συνείδησή και την αξιακή μας συγκρότηση».

ΝΔ: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη και για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015

Σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα, η ΝΔ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στα γνωστά ψέματά του είπε σήμερα ότι πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Χαιρετίζουμε αυτήν την δήλωσή του. Καθώς όμως βρίσκεται στους Δελφούς θα έμαθε προφανώς ότι ο πρώην πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, από το ίδιο ακριβώς βήμα, δήλωσε το πρωί ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στοίχισε στη χώρα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έχει αντίρρηση να αποδοθεί Δικαιοσύνη και για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Δημοφιλή