Τσίπρας: Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑNT1.
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας διεμήνυσε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, εκτιμώντας προς οδεύουμε προς ένα εκλογικό ντέρμπι.

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει γιατί συνιστά επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες» δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός. ΚαΙ συνέχισε: «Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι. Χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

«Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές» τόνισε με νόημα.

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές. «Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία τόνισε: «Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στην χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος». Είπε ότι ήταν καλή συγκυρία και ότι και οι προκάτοχοί του αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία θα είχαν πράξει το ίδιο.

«Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄ αυτές τις συνθήκες για την χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση. «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει» ήταν τα λόγια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τις υποθέσεις Novartis και Πετσίτη, τόνισε πως «από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει ”πετσιτολογία”» και πρόσθεσε ότι «για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης».

«Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε». Θύμισε ότι παλαιότερα «όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore έτρεχαν να κρυφτούνε».

Αντιθέτως, υποστήριξε πως «το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. Το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα, εξηγώντας πως αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. «Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ σημανατική εξέλιξη την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, τη δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. «Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του» εξήγησε.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας σημείωσε: «Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου. Εχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων - ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές - έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε» εκτίμησε.

Και συνένισε λέγοντας: «Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά. Θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κρίτήρια». Οπως είπε, μετά το ταξείδι του στην Κίνα θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και πρόσθεσε ότι, φυσικά και τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληρώσει και στην μεσαία τάξη. «Διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με το κάλεσμά του για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη εξήγησε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού» αλλά σημείωσε ότι «ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με το «πάγωμα» επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, το απέδωσε στα γραφειοκρατικά προβλήματα και αντιπαρέβαλε τα θετικά, όπως είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 και πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.

Για τα Εξάρχεια είπε: «Η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε τώρα αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει.Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για την συνολική αναμόρφωση της περιοχής».

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ανέφερε πως «δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα».

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή