ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/11/2015 07:29 EET | Updated 05/11/2015 07:42 EET

Τσίπρας: Αν γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Έβρο οι πρόσφυγες θα κινδυνεύουν από τις νάρκες

Το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο μπορεί να μοιάζει καλή ιδέα για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι οι πρόσφυγες θα κινδύνευαν από τις νάρκες, δήλωσε από την Λέσβο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων, στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσει για τον φράχτη, είπε ότι «το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη».

«Ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους» πρόσθεσε.

Photo gallery Επίσκεψη Τσίπρα- Σουλτς στη Λέσβο See Gallery

Όπως συμπλήρωσε «είχαμε την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες».

Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει, τόνισε, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς επισκέφθηκαν αρχικά τις εγκαταστάσεις του hot spot στη Μόρια.

Σημειώνεται ότι το δημαρχείο Λέσβου τελεί υπό κατάληψη από διαμαρτυρόμενους για το μεταναστευτικό πρόβλημα ενώ και έξω από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες με συνθήματα και πανό που κυρίως έγραφαν να ανοίξει ο Έβρος.