ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2015 07:36 EET | Updated 13/03/2015 10:13 EET

Τσίπρας: Έχουμε πολιτική βούληση για να βρεθεί λύση. Γιούνκερ: Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras address the media at the European Commission headquarters in Brussels on Friday, March 13, 2015.(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Την αισιοδοξία του ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό ζήτημα, εξέφρασε από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αισθάνομαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου η οποία ελήφθη στο Eurogroup. Είμαι αισιόδοξος, διότι συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας και με ανθρώπους που είναι ευρωπαϊστές» δήλωσε.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θέλει να έχει ένα βοηθητικό ρόλο, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ένας από τους μείζονες παίκτες εδώ.

«Θα πρέπει να πω ότι δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος, στο πλαίσιο των εξελίξεων, τις τελευταίες εβδομάδες. Προσπαθούμε, όμως, να συμβάλουμε, ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος, σε ό, τι αφορά τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

«Έχω κάνει και θα κάνω προτάσεις στο φίλο μου τον Αλέξη και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Απλά να διευκρινίσω ότι δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ήρθε η ώρα για συνεργασία, για το όραμά μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά ευρωπαϊκή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανεργία των νέων.

Συμφωνήθηκε ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

  • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)
  • Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)
  • την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative)1
  • Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.