Τσίπρας: «Μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας» και νέα εποχή από τον άξονα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Τσίπρας: «Μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας» και νέα εποχή από τον άξονα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Eurokinissi

Επιβεβαιώθηκε εκ νέου, στο πλαίσιο της τριμερούς, αλλά και των διμερών συναντήσεων, η «σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας- μιας συνεργασίας μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις με τους προέδρους της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου.

Η σημερινή τριμερής συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την κοινή συνεργασία, είπε ο κ. Σίσι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη βάση των αποφάσεων της 4ης Ιουνίου 1967 και πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αναφέροντας επίσης την στήριξη της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της ενότητας του νησιού και βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου».

Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.

Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Αθήνας», με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

Νωρίτερα, πριν αρχίσει η συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασία κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου θα στείλει μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Με τη σφραγίδα του εξοχότατου προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου του κ. Σίσι και του φίλου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις των τριών χωρών, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι αυτά που θα συνυπογράψουν σήμερα, θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και μήνυμα ότι ως θεματοφύλακες της σταθερότητας, έχουμε να κάνουμε βήματα για την ειρήνη.

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους άλλους δύο ηγέτες για την τρίτη κατά σειρά τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών, συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών τους και στη συνεργασία και τον συντονισμό σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, πρόσθεσε ο κ. Σίσι, και συμφώνησε ότι η συνεργασία αυτή στέλνει μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας.

Τις ευχαριστίες του για την άρτια οργάνωση της συνάντησης κορυφής, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και τόνισε: «Η συνάντηση αυτή δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία έχει στόχο την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός».

Σημείωσε, ακόμη, ότι η συνεργασία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα και την Κύπρο, να προωθήσουν με πιο έντονο τρόπο την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, και από την πλευρά της Αιγύπτου για την προώθηση κοινών συμφερόντων στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Νωρίτερα, κατά τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας», με τον πρωθυπουργό να μιλά για πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον κ. Αναστασιάδη εδώ. Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάζουν εκ του σύνεγγυς όλες τις τελευταίες εξελίξεις, και σε σχέση με το προσφυγικό, με τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία. Είπε ότι η χαρά σήμερα είναι διπλή «γιατί έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, οι δύο μας, ταυτόχρονα όμως και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, προχωρώντας σε μια πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο».

«Θα έχουμε τη χαρά» συνέχισε «να επαναλάβουμε μια παρόμοια στρατηγικής σημασίας συνεργασίας, αυτή τη φορά και με το Ισραήλ, τον Γενάρη στη Λευκωσία». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας για την προκοπή και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή». Υπογράμμισε δε ότι σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα στην περιοχή και θα δώσει τέλος στην 40χρονη και πλέον κατοχή του βόρειου κομματιού.

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και του κυπριακού λαού γιατί, όπως είπε, αυτή την περίοδο οι διμερείς διαβουλεύσεις τους, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και η συμβολή που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σε τομείς όπως οι εγγυήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε δημόσια που αφορά τον διεξαγόμενο διάλογο, γιατί, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι αυτή την ώρα η επικέντρωση πρέπει να είναι στην ουσία και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουμε και όχι στον δημόσιο διάλογο πάνω στα μεγάλα εθνικά θέματα, αρκεί να υπάρχουν οι κοινές αρχές, αξίες και οι επιδιωκόμενοι στόχοι και εδώ υπάρχει πλήρης ταύτιση.

Ταυτόχρονα ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η τρίτη αυτή στη σειρά τριμερής συνάντηση με την Αίγυπτο και η διακήρυξη των Αθηνών «εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μια διεύρυνση». «Αυτό» πρόσθεσε «δεν μπορώ να το πω δημόσια, αλλά θα το πω κατ' ιδίαν, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή μου στην Ιορδανία, που δημιουργεί κάποιες άλλες δυναμικές συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή».

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή