ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/04/2015 12:03 EEST | Updated 02/04/2015 12:20 EEST

Ένα «όχι» και ένα «ναι» του Τσίπρα στην Ντόρα για την εξεταστική και το μνημόνιο

ASSOCIATED PRESS
Greece's prime minister Alexis Tsipras delivers a speech at Athens University, Wednesday March 25, 2015. Tsipras' speech took place during a special gathering to commemorate Greece's Independence Day, which marks the start of the uprising against the Ottomans back in 1821. (AP Photo/Panayiotis Tzamaros)

Αποδέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να συγκροτηθεί Επιτροπή από Διεθνώς Αναγνωρισμένους Οικονομολόγους με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία. Ωστόσο δεν αποδέχεται την πρότασή της να αναβληθεί η συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο.

Ο Αλ. Τσίπρας έλαβε χθες την επιστολή της βουλευτού της ΝΔ και άμεσα απάντησε:

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση