Τσίπρας: Προχωράμε σε ριζοσπαστική και ρηξικέλευση αναθεώρηση του Συντάγματος

Τσίπρας: Προχωράμε σε ριζοσπαστική και ρηξικέλευση αναθεώρηση του Συντάγματος
Eurokinissi

Η Ελλάδα περνά σε μια νέα φάση, λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης, και παράλληλα προχωρά «ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη» αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι τον Νοέμβριο θα ψηφιστούν από τη Βουλή τα θετικά μέτρα για την οικονομία που θα σηματοδοτήσουν, όπως είπε, το τέλος των μνημονίων. «Το προσχέδιο προϋπολογισμού που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Τα μέτρα αυτά θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου και εκεί πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν θέση. Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά, ότι δηλαδή ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει»,

Απλή αναλογική και εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας

Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων πρότεινε:

-την καθιέρωση παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα,

-την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, ταυτόχρονα με την απλή αναλογική.

Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. με τον τρόπο αυτό, επεσήμανε, δημιουργούνται «όροι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας», «δυσκολεύει η πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου» και δημιουργούνται όροι για κυβερνήσεις τετραετίας «πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Απευθείας εκλογή Προέδρου;

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα της απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της μη διάλυσης του κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από την Βουλή.

Επεσήμανε ότι «έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών» και σημείωσε ότι «μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορία που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής».

Ακόμη πρότεινε:

-ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής.
-οι νέες ανεξάρτητες αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πελιοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών
-κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο. «Εμείς είμαστε με τη δημοκρατία και όχι με την αριστοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός αντιπαρατιθέμενος με τις λογικές της «αδαούς πλειοψηφίας» που δείχνει ιδιοκτησιακή αντίληψη για την χώρα. «Αυτό δεν είναι η δημοκρατία αλλά η αριστοκρατία», υπογράμμισε και δήλωσε ότι «θα επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε».
-την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία
-τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Επίσης πρότεινε να ξεκαθαριστεί ότι η ειδική δικονομική διαδικασία που προβλέπει αρμοδιότητα της Βουλής δεν αφορά τα αδικήματα που τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία αυτών.
-τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Έτσι θα ζητείται από τη Βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία.
-όριο θητειών για τους βουλευτές. Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.

Θρησκευτική ουδετερότητα

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους και πρότεινε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. «Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος», τόνισε.

Προανήγγειλε διάλογο «με σεβασμό και ειλικρίνεια» με την Εκκλησία και διαβεβαίωσε «την Ηγεσία της Εκκλησίας ότι εμείς προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με ακριβώς αυτό το πνεύμα». Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε θετική προσωπική αναφορά στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λέγοντας ότι «μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση και ο διάλογός μας έχει νομίζω εδώ και τρία χρόνια ωριμάσει αρκετά, ώστε να γνωρίζουμε πια τι είναι αναγκαίο και τι είναι αμοιβαία επωφελές, τόσο για την εκκλησία όσο και για το κράτος».

Δημόσια ύδρευση και ενέργεια

Όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «επιμένουμε ιδεολογικά, πολιτικά και με μέγιστη μέριμνα για την κοινωνική πλειοψηφία» για
•«να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
•να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων
•να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό
•να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους».

«Η ΝΔ δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών»

Αναφερόμενος στην στάση της ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την «αμηχανία» της, όπως είπε. «Μια παιδιάστικη αντίδραση : Βάλτε και τα δικά μου αλλιώς εγώ δε παίζω», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι «μια αντίδραση που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια».

«Η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δε συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, είναι πρόταση ρουλέτα, που αν είναι επαναλαμβάνω πρόταση της ΝΔ, δείχνει με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας από το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτή τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, μια με 180 και μια με 151 ψήφους, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συνενώσεις σε ώριμα αιτήματα. Δεν προέβλεψε αυτή τη διαδικασία ο νομοθέτης για να προσκαλεί η μια πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τι είναι αυτό που πραγματικά ωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη θεσμικά κωμικοτραγική συμπεριφορά και στην αναζήτηση επιχειρημάτων προκειμένου να αποδράσει από την Αναθεώρηση; Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον Κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών», υπογράμμισε.

Δημοφιλή