Τσίπρας: Θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός. Σουλτς: Αντιμετωπίστε τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί

Τσίπρας: Θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός. Σουλτς: Αντιμετωπίστε τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί
Φωτογραφία αρχείου, από προηγούμενη συνάντηση
Φωτογραφία αρχείου, από προηγούμενη συνάντηση
Anadolu Agency via Getty Images

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός και ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες παρανοήσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ξεκινά η συζήτηση για τις απαραίτητες δράσεις και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και χαρακτήρισε απαραίτητα να ξεκινήσει η εφαρμογή ιδεών, τονίζοντας ότι «πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. «Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι θεσμοί είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη κατάσταση» σημείωσε.

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Eurogroup της 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο». Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος όσον αφορά στην εύρεση λύσης, καθώς υπάρχει κοινό συμφέρον, και ζήτησε βοήθεια και αλληλεγγύη από την Ευρώπη και τους θεσμούς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ανεργίας των νέων και τόνισε ότι είναι ανάγκη για ένα εξειδικευμένο σχέδιο για την ανάπτυξη. «Περνάω το 90% του χρόνου μου για την εξεύρεση άμεσων λύσεων αλλά τώρα ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για το μέλλον, αλλά μέλλον με 60% ανεργία νέων δεν είναι το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από πλευράς του ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η απασχόληση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει κινητοποίηση για να δοθούν κονδύλια στο πλαίσιο της απασχόλησης των νέων. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ήδη πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα να καταβληθούν περισσότερα χρήματα, «αρκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να καταρτιστεί ένα σχέδιο». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου ελληνικού σχεδίου επενδύσεων και ανάπτυξης για τους τέσσερις επόμενους μήνες.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του και προέτρεψε τον κ. Τσίπρα να αντιμετωπίσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες για αποφάσεις που ελήφθησαν. Οι παρεξηγήσεις θα πρέπει να επιλυθούν για να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, υπογράμμισε.

Αναγνώρισε ότι οι μεγαλύτερες εντάσεις υπάρχουν με τη Γερμανία και τόνισε ότι συνάντησε «έναν πρωθυπουργό που κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του κόμματός του» και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρεαλιστικούς στόχους αλλά πρώτα απ όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας όπου ή κατάσταση είναι σοβαρή.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι αντιπαραγωγική και ακατάλληλη, υποστήριξε.

«Συνάντησα έναν πρωθυπουργό που έχει επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του και που έχει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τους εταίρους» υπογράμμισε ο κ .Σουλτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολύ σοβαρή προσέγγιση που διέκρινε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού θα αντιπροσωπεύεται και στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.

Δημοφιλή