Γιούνκερ: Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για το χρέος

Γιούνκερ: Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για το χρέος
SOOC

«Από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα γίνεται χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους.

Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα, σημείωσε,τονίζοντας πως θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία 4η αξιολόγηση- όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. «Πρέπει να επικεντρώσουμε στη μείωση του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το πώς η Ελλάδα προχωρά και τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικές τις επιδόσεις της Ελλάδας και τις θυσίες των Ελλήνων. «Η Ελλάδα τηρεί τις υποσχέσεις της» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως, όσον αφορά στην οικονομία, τα νέα είναι καλά και οι προοπτικές θετικές.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως ποτέ δεν ήταν φανατικός οπαδός της άκρατης προσπάθειας, σημειώνοντας παράλληλα ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να είναι η έξοδος από τα προγράμματα καθαρή, χωρίς προληπτική γραμμή. «Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη...οι μεταρρυθμίσεις ακολουθούν τη σωστή πορεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Διαβατήριο για καθαρή έξοδο»

Από πλευράς του, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτή θα είναι η τελευταία επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ στη μνημονιακή Ελλάδα και χαρακτήρισε την υπεραπόδοση, όπως είπε, της ελληνικής οικονομίας, «διαβατήριο» για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

«Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «θα ξαναγίνει μετά από 8 χρόνια μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης».

«Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «με την καθοριστική συμβολή της Κομισιόν και του προέδρου Γιούνκερ είμαστε και κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στο Eurogroup».

Οι ελληνικές κυβερνήσεις για πολλά χρόνια υπόσχονταν πολλά αλλά δεν τηρούσαν δεσμεύσεις, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «εμείς υπερβήκαμε επανειλημμένα τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που ήταν αδιανόητο στο παρελθόν».

Τα επιτεύγματα αυτά του ελληνικού λαού, συνέχισε, δείχνουν πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αφαίρεσή τους, για να υπάρξει μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, αλλά όχι ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν, δεν επαναλαμβάνουμε λάθη και συμπεριφορές που συνέβαλαν στο να βρεθούμε στην κρίση» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να βαθύνουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις, μίλησε για αποτυχία κάποιων εκ των θεσμών στις προβλέψεις τους. «Κάποιοι ήταν υπερβολικοί. Τώρα με νηφαλιότητα όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές για περισσότερη λιτότητα, αλλά να ελαφρύνουμε την οικονομία» τόνισε.

«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης» δήλωσε, προσθέτοντας πως στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική για παραγωγικό δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η επόμενη μέρα της Ελλάδας είναι μέρος της επόμενης μέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει πρέπει να τη θωρακίσουμε, «να κλείσει ο κύκλος της αδράνειας στην Ευρώπη». Επίσης, δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Παραμένουμε αποφασιστικοί και ψύχραιμοι»

Αναφερόμενος σε θέματα πέραν της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο ως δύναμη ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα, είπε, αποδείχτηκε πως έχει να παίξει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια, όχι μόνο λόγω γεωπολιτικής θέσης, αλλά και λόγω της επιλογής ιστορικής του ελληνικού λαού, κάτι που αποδείχτηκε μέσω της στήριξης στις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, των προσπαθειών για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, αλλά και του ότι «παραμένουμε αποφασιστικοί και ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση επικίνδυνων προκλήσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία αλλά και επιμένοντας στον διάλογο». Παράλληλα, τόνισε, «επιχειρούμε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με εγγυήσεις ότι θα λυθεί οριστικά».

Δημοφιλή