ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/06/2020 13:28 EEST | Updated 27/06/2020 16:04 EEST

Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή: Αν πιστεύουν σε ένα ριμέικ του ’89, είμαι εδώ

«Πρώτα ήρθε η ύφεση μετά η πανδημία».

«Αν πιστεύουν σε ένα ριμέικ του ’89, είμαι εδώ», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο ίδιος και μέσα σε θερμά χειροκροτήματα λειτούργησε ως ασπίδα για το κόμμα του.

«Βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μαφίας και παρακράτους τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, αλλά στη πραγματικότητα εμένα. Γιατί εγώ είμαι ο στόχος τους», είπε και συνέχισε: «τους έχω πει πολλές φορές. Θα το ξαναπώ και σήμερα. Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μη κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν».

«Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου»
«Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989, είμαι εδώ. Ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό επεσήμανε:

«Μην μετατρέπετε τη πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς». Προσδιόρισε μάλιστα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «εεγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω. Εμείς δε πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη λασπομαχία. Αλλά θα επιμείνουμε να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να δίνουμε τη μάχη για να σταθεί ο τόπος και η κοινωνία όρθια και δυνατή απέναντι στη κρίση».

«Κάποιοι πίστεψαν πέρυσι τον Ιούλη ότι άλλαξε η Δεξιά. Δεν έχει σχέση με αυτήν που γνωρίζαμε παλιά. Διαψεύστηκαν παταγωδώς μέσα σε ένα χρόνο. Ίδιοι και απαράλλακτοι και στις ιδέες και στις μεθόδους», ήταν το συμπέρασμα του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος υπενθύμισε το είδος της αντιπολίτευσης που άσκησε η ΝΔ σε αντίστιξη με την «υπεύθυνη αντιπολίτευση» που όπως είπε ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα ήρθε η ύφεση μετά η πανδημία
«Εμείς σε αντίθεση με τη ΝΔ, απευθυνόμαστε σε πολίτες, όχι σε τηλεθεατές. Είμαστε μαζί τους, συζητάμε, ακούμε, ανησυχούμε με αυτά που συμβαίνουν. Αφουγκραζόμαστε την αγανάκτηση τους. Την αγωνία των εργαζομένων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ανθρώπων του τουρισμού, της εστίασης, του κόσμου της αγοράς», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και εισερχόμενος στο θέμα της οικονομίας τόνισε:

«Ας είμαστε ειλικρινείς, το κακό είχε ήδη γίνει από πριν. Η ύφεση είχε ήδη επιστρέψει, όπως αποδεικνύει η ΕΛΣΤΑΤ, πολύ πριν τον κορωνοϊό. Και αυτό είναι απόλυτη ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη. Και συνέβη γιατί, η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 δεν ανέλαβε τη χώρα με το βλέμμα στο μέλλον, αλλά με το μυαλό κολλημένο στις αποτυχημένες συνταγές του χθες».

Επίθεση στον Γ. Βρούτση
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. «Ο άνθρωπος που επί των ημερών του στην κυβέρνηση Σαμαρά η ανεργία έφτασε στο 27%, τοποθετήθηκε ξανά στο ίδιο ακριβώς πόστο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί προφανώς ο άνθρωπος επιβραβεύτηκε για το εξαιρετικό του έργο. Και το συνέχισε με το καλημέρα, νομοθετώντας κατ απαίτηση του ΣΕΒ και οργανώνοντας το απίστευτο σκάνδαλο της ψευτοκατάρτισης των επιστημόνων. Ήταν λοιπόν λογική εξέλιξη, να φτάσουμε σήμερα εδώ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10, 11, 12% - ποιος ξέρει- για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για αυτό».

Το «χάρτινο τσίρκο» της προπαγάνδας
«Αντί να έχουμε μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και εργάζεται άοκνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έχουμε ένα χάρτινο τσίρκο, όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι από τις Τρύπες. Ένα χάρτινο τσίρκο που ενδιαφέρεται μόνο για το show. Μόνο για την εικόνα και τη ματαιοδοξία του καθενός που το απαρτίζει. Άνθρωποι που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τους κόλακες που τους περιτριγυρίζουν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «αναγνώρισε» ότι η κυβέρνηση πάει περίφημα στην προπαγάνδα.

«Εκεί οι άνθρωποι είναι ασύλληπτοι. Έχουν στήσει μια  καλοδουλεμένη μηχανή προπαγάνδας και λάσπης τους. Καλολαδωμένη, συντονισμένη, χορτασμένη με εκατομμύρια ευρώ, με ειδικότητα να κάνει το άσπρο-μαύρο. Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης να ερευνήσει κανείς πως είναι δυνατόν τόσα πολλά μέσα να συντονίζονται τόσο γρήγορα και τόσο αυτόματα στη παλέτα ενός αόρατου αρχισυντάκτη που δίνει το ρυθμό», σημείωσε.

Novartis: Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, μη σκάνδαλο στην Ελλάδα;
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της Novartis λέγοντας πως «αντί η είδηση να είναι ομολόγησε την ενοχή της και το σκάνδαλο, αντί η είδηση να είναι 310 εκατ. για τη διαφθορά και τις μίζες τη περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.
Η είδηση ήταν και μάλιστα πανηγυρικά: Συμβιβάστηκε η Novartis δεν υπάρχει πια σκάνδαλο». «Είναι απίστευτο αλλά έτσι είναι: σκάνδαλο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο το πλανήτη, σκευωρία όμως και όχι σκάνδαλο στην Ελλάδα», σχολίασε.

«Δεν μας χρωστά κανείς τίποτα. Εμείς χρωστάμε»
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε «να γίνουμε το κόμμα των πολλών. Να γίνουμε το στήριγμα των απλών και καθημερινών ανθρώπων. Να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών».

«Να μη φοβηθούμε ένα κόμμα ανοιχτό, με μεγαλύτερη τόλμη και περισσότερη δράση. Όχι κόμμα των μηχανισμών. Ούτε καν κόμμα μόνο των μελών του, αλλά κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από όλους: «να μην ξεχνάμε ποτέ: Δεν μας χρωστά κανένας τίποτα. Ούτε η Αριστερά, ούτε η ιστορία, ούτε το κόμμα. Εμείς χρωστάμε».

NΔ: Αντί να απολογηθεί, ζητάει και τα ρέστα

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε η ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Τσίπρα με αφορμή την ομιλία του, καλώντας τον «να απολογηθεί για τις παρακρατικές μεθόδους των συγκυβερνητών» και υποστηρίζει ότι «λειτουργεί ως μαγαζάτορας με τον κ.Παππά».

Συγκεκριμένα κύκλοι της ΝΔ σε σχόλιό τους αναφέρουν:

«Αντί να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας για τις παρακρατικές μεθόδους των συγκυβερνητών και των στενών συνεργατών του, ζητάει και τα ρέστα. Αντί να διαγράψει τον Ν. Παππά, νομίζει ότι χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, κατα της κυβέρνησης, ξεμπέρδεψε με αυτά που άκουσαν όλοι οι Ελληνες να εκστομίζει ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησής του. Αντί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει ως υπεύθυνος αρχηγός της αντιπολίτευσης, λειτούργησε ξανά ως μαγαζάτορας με τον κ. Παππά στην πρώτη γραμμή να τον χειροκροτεί».