Τσίπρας: Στήριξη 3 δισ. την επόμενη τριετία περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Άφησε αιχμές προς την κυβέρνηση ότι «φορτώνει στη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».
|
.
.
Eurokinissi

Στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της προηγούμενης κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συζήτηση με δημοσιογράφους και καθηγητές που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώσει το ygeiamou.gr. «Ο νόμος ”Κατρούγκαλου” είναι από τους πιο παρεξηγημένους νόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας, επισημαίνοντας πως ήταν «αδιαμφισβήτητο» το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν «μη βιώσιμο» και θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να αναθεωρηθεί, «ανεξαρτήτως τρόικας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο νόμος αυτός ήταν «απόλυτα διαφανής» και διακρινόταν από δικαιοσύνη στο μοίρασμα των βαρών και των ωφελειών, ενώ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι κάποιες «μικρές αλλά σημαντικές αβαρίες» που αφορούσαν τη μεσαία κυρίως τάξη έγιναν υπό την πίεση της τρόικας και διορθώθηκαν μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται πλέον βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση ότι «φορτώνει στη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», μια άλλη ”αντίληψη” που έχει για το πώς πρέπει να είναι το ασφαλιστικό σύστημα.

Απαντώντας στην κριτική ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ”μοιράζει λεφτά”, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως εκτός από τις μισθολογικές παρεμβάσεις και τις προσλήψεις που είναι, ωστόσο, αναγκαίες για την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ένα σχέδιο για τον θεσμικό αναπροσανατολισμό του. Αυτός περιλαμβάνει τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία, όπως υπενθύμισε αποτελεί μεταρρύθμιση της δικής του κυβέρνησης και η οποία χαρακτηρίστηκε «σοβιετικού τύπου» από την τότε αντιπολίτευση.

«Έχει μια λογική η στρατηγική για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας: επενδύουμε στην πρόληψη, φεύγουμε από ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα που βασικός του άξονας είναι η θεραπεία και περνάμε σε ένα σύστημα που είναι αποκεντρωμένο και βασικός του άξονας είναι η πρόληψη και η αγωγή υγείας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η πανδημία ανέδειξε τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα, σε πανευρωπαϊκή και στη χώρα μας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι κατά τα μνημονιακά χρόνια σημειώθηκε «δραματική αφαίμαξη» της δημόσιας υγείας με αποτέλεσμα τώρα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «δραματικούς δείκτες» θνησιμότητας και παραπέμποντας στη Μαύρη Βίβλο για την Υγεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία τόνισε ότι δεν περιλαμβάνει μια ακραία αύξηση των δαπανών αλλά τη στήριξη του με 3 δισ. την επόμενη τριετία προκειμένου να υπάρξει αντιστοίχιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Αν ερχόμουν και σας έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε 3 δισ. για αμυντικές δαπάνες δεν θα μου λέγατε ”πού τα βρήκες τα λεφτά”. Γιατί όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία πάντοτε υπάρχει αυτή η ερώτηση;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος σε μια ακόμα βασική μεταρρύθμιση που προτείνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη διασυνδεσιμότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «θα ήταν απόλυτα ημιτελές ένα σχέδιο συγκρότησης ενός επαρκούς δικτύου τοπικών μονάδων υγείας, κέντρων υγείας, οικογενειακού γιατρού εάν αυτό δεν διασυνδέεται μέσω της ψηφιοποίησης και του ατομικού φακέλου ασθενή». Όπως είπε, αυτή είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το ’18 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρόλο που πάγωσε τέσσερα χρόνια, τώρα εμφανίστηκε ως καινούργια.

Αναγκαία, χαρακτήρισε και την αντιμετώπιση του brain drain όσον αφορά τους γιατρούς, η οποία, όπως είπε, εξαρτάται κυρίως από το μισθολογικό, ωστόσο, προσέθεσε πως πρέπει να υπάρξουν και άλλα ουσιαστικά κίνητρα. «Αν θες ένα ΕΣΥ ασφαλές, σύγχρονο λειτουργικό απέναντι στον πολίτη που πληρώνει, δεν μπορείς να έχεις το μυαλό σου μόνο σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», διαμήνυσε στην κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων προλήψεων και ανακατανομής πόρων προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

«Πυρά» από Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του για την Οικονομία και το ασφαλιστικό εξαπολύει σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει στη δήλωσή του:

«Ο κ. Τσίπρας, με την εμμονή του στην υπεράσπιση του νόμου Κατρούγκαλου, δείχνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ήταν σωστή επιλογή η μεγάλη περικοπή των συντάξεων. Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική του που οδήγησε στη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων. Κι όσο η πραγματικότητα δεν βολεύει, το αφήγημά του φτιάχνει μια νέα πραγματικότητα στα μέτρα του με μόνιμο εργαλείο τα Tsipronomics. Η Κυβέρνηση αντίθετα βρίσκει τρόπους, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, να αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα αλλά και να στηρίζει την κοινωνία στην κατεύθυνση μετριασμού των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ