Τσίπρας στο SPD: Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Το μήνυμα που θέλει να «περάσει» ο Έλληνας πρωθυπουργός στους συνομιλητές του στη Γερμανία είναι πως έφτασε η ώρα ιστορικών αποφάσεων για τις προοδευτικές δυνάμεις.
Agence-France Presse

«Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας». Αυτή η προτροπή είναι το μήνυμα που κομίζει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία της ευρωπαϊκής αριστεράς και της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς. Ο πρωθυπουργός είναι από τους κύριες ευρωπαϊκές προσωπικότητες που ζυμώνουν αυτή την συνεργασία ως απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς και την ηγεμονία της νεοφιλελεύθερης ακραίας δεξιάς στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όντας μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, συμμετέχοντας στο συνέδριο του SPD, θα μιλήσει σε πάνελ με τη συμμετοχή της προέδρου του SPD, Άντρεα Νάλες και του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα εστιάσει στα βασικά ζητήματα στρατηγικής που αφορούν την πορεία του προοδευτικού χώρου. Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την εμπειρία της Ελλάδας και των πεπραγμένων της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας και η πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Η στρατηγική αυτή, κατά τον Αλ. Τσίπρα, θα μπορέσει να συγκινήσει και πάλι τους πολίτες, να δώσει προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και να θέσει φραγμό στην ακροδεξιά επέλαση.
Το δεύτερο που θα επισημάνει ο Αλ. Τσίπρας είναι πως πλέον χρειάζονται και τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και θα συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.
Η κοινωνική ατζέντα και το μέτωπο στους εθνικισμούς αποτελούν το κοινό έδαφος στο οποίο μπορούν να συναντηθούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου και να βρουν πεδίο συνεργασίας.
Είναι αυτονόητο ότι ο Αλ. Τσίπρας, θα εκμεταλλευτεί την παρουσία του Αντ. Κόστα και θα αναφερθεί και στο επιτυχές παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου η συνεργασίας αριστεράς και κεντροαριστεράς προχωρά με επιτυχία.
Το μήνυμα που θέλει να «περάσει» ο Έλληνας πρωθυπουργός στους συνομιλητές του στη Γερμανία είναι πως τώρα έφτασε η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενόψει ευρωεκλογών και η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, αυξάνοντας την επιρροή της ιδιαίτερα στις λαϊκές μάζες.