ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/12/2014 18:17 EET | Updated 02/12/2014 16:04 EET

Αλέξης Τσίπρας: Ο Σαμαράς καλεί βουλευτές σε αποστασία

Ρόλο «αποσταθεροποιητή» του πολιτικού συστήματος απέδωσε ο Αλέξης Τσίπας στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας των πως προκειμένου να συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα καλέσει σε αποστασία βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα ο κ.Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε: «Η επιμονή μας να υπάρξουν ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις στη χωρά δεν έχει να κάνει με μια προσδοκία να αρπάξουμε την εξουσία. Πάμε σε μια διαδικασία μεγάλης πόλωσης και σύγκρουσης...Από τα 7 κόμματα μόνο τα 2 συμφωνούν στην εκλογή ΠτΔ. Έχουμε 24 ανεξάρτητους βουλευτές ακόμα. Και στο σύνολο τους να συμφωνούσαν να εκλέξουν Πρόεδρο πάλι δεν βγαίνει. Τι λέει ο κ. Σαμαρας επί 4 μίνες; Θα διεκδικήσουν να υπάρξουν αποστασίες από τα κόμματα... αυτό είναι φθορά για τη Δημοκρατία. Και δεν θα πω ότι φέρνει στο μυαλό μας παλιές μνήμες».

Ο Σαμαράς κινδυνεύει να «έχει την τύχη του Παπανδρέου»

Με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση δε, ανέφερε «Για να βγουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Αποστασία σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές που είναι στα κόμματα τους θα κάνουν διαφορετικά από ό,τι λέει το κόμμα τους. Μίλησα λοιπόν για κλίμα φημών για κλίμα εκβιασμών που τραυματίζει τη Δημοκρατία». Τέτοιοι είδους αποστασίες όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

είναι κάτι που κρίνει την πολιτική πορεία του τόπου και την λογική της διαπραγμάτευσης, την πορεία της χωράς. Όταν κάποιος το διεκδικεί καθαρά και επίσημα και λείε ότι έχει μαξιλάρι βουλευτών τότε θεωρώ πως ποντάρει όλη του τη στρατηγική σε ενα πλαίσιο αποσταθεροποίησης.

Ακόμη δε καν αν υπάρξει αυτή η «πύρρειος» νίκη ο κ.Τσίπαρας προεξόφλησε πως και πάλι η ΝΔ θα «καταλήξει σε ποσοστά ανάλογα του ΠΑΣΟΚ» και ο Αντώνης Σαμαράς «θα έχει την τύχη κ. Παπανδρέου αν επιμείνει σε αυτή τη λογική».

Για την τρόικα Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αναλώσιμοι

O κ.Τσίπρας αμφισβήτησε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές» αφού δεν έχει και «επίδικο» διαπραγμάτευσης. «Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττει πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι; Στην πραγματικότητα είμαστε για πολλοστή φορά θεατές του ίδιου έργου» ανέφερε χαρακτηριστικά. .

Αναφορικά δε με τη στάση της Τρόικα υποστήριξε πως είναι απολύτως λογικό να σκληρύνει την στάση της, κάτι που όπως τόνισε είχε εγκαίρως επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «από την πλευρά της τρόικα υπάρχει πλήρη συνειδητοποίηση ότι επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο. Όμως ο δικός της στόχος που είναι η εσωτερική υποτίμηση η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας η εκπόνηση του κοινωνικού πλούτου επιτυγχάνεται προχωρά».

Υπό αυτό το πρίσμα «ο πολιτικός χρόνος της κυβερνήτης Σαμαρά τελειώνει. Για την τρόικα οι κκ Σαμαρας και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και την αρθρογραφία στον ξένο Τύπο που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί να κατανοήσει τον υποκειμενισμό των ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ανήθικο αυτόν τον ρόλο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης.« Άθλιο και ανήθικο», σημείωσε, είναι να κάνει ο πρωθυπουργός καφενειακού τύπου δηλώσεις για τις καταθέσεις στις τράπεζες και ακόμη πιο ανήθικο είναι κάποιοι που βρίσκονται σε καρέκλες εξουσίας να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. «Ποιον αποσταθεροποιούν αυτές οι τοποθετήσεις, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, μόλις πρόσφατα πέρασε τα «στρες τεστ» και εγγυάται και τις καταθέσεις».

Δεν υπογράφουμε καμία συμφωνία

Παράλληλα, κ.Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία, που θα του ζητηθεί, με τους δανειστές, όπως είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι δεν θα υπογράψει όχι μόνο επειδή δεν είναι Σαμαράς, αλλά επειδή υπάρχει και μία ηθική διάσταση και ότι «δεν δικαιούμαστε να κάνουμε αυτό το ατόπημα». Όπως τόνισε, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ενώ απαντώντας στην ερώτηση ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα βρεθεί εκτός αγορών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήδη η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών.

Στην ερώτηση τι θα απαντήσει στην κ. Μέρκελ αν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους και των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι δεν θα δώσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο τη χαρά να απορρίψει ένα αίτημά του για συνάντηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του μια συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Επίσης σημείωνε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης προκειμένου να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα σε σχέση με την Ελλάδα αλλάζει.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με τις συνεργασίες με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι όλα τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ λαμόγια. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνει κολυμπήθρα, αλλά ούτε και θα περιχαρακωθεί

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με ρεβανσισμό, ωστόσο τόνισε ότι θα ασκήσει δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα .