Τσίπρας vs Τρυντώ: Social Media - Ο κόμπος δεν βρίσκεται στη γραβάτα!

Τσίπρας vs Τρυντώ: Social Media - Ο κόμπος δεν βρίσκεται στη γραβάτα!
Blair Gable / Reuters

«Γιατί τα social media της επιχείρησής μου δεν έχουν την ανταπόκριση του κοινού;». Αυτό, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των πελατών μου. Επειδή λοιπόν η απάντηση είναι αρκετά μεγάλη και ίσως λίγο βαρετή, ας δούμε στην πράξη ποιος είναι μη ενδεδειγμένος και ποιος ο σωστός τρόπος της διαχείρισης των social media μέσα από δύο πασίγνωστα πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του πρωθυπουργού του Καναδά! Ποιος κερδίζει και ποιος δείχνει να έχει έναν κόμπο στην επικοινωνία του με το κοινό;

Instagram ή Νystagram;

Αν μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις τότε το Instagram αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο όπου ο καθένας μπορεί με τις φωτογραφίες που δημοσιεύει να γράψει ολόκληρο μυθιστόρημα. Το θέμα είναι αν αυτό το ιδιότυπο μυθιστόρημα θα αποδειχθεί best seller ή ένα άνευρο αφήγημα που θα μείνει σκονισμένο στο ράφι της βιβλιοθήκης ή αλλιώς στην άκρη του διαδικτυακού μας ενδιαφέροντος.

Για ακόμη μία φορά ο Καναδός πρωθυπουργός αποδεικνύει πως έχει καλή «πένα», καθώς η παρουσία του στο Instagram χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα! Ναι, αυτό είναι και το πιο σημαντικό σε μία φωτογραφία. Να απαθανατίζει τη στιγμή, την εμπειρία, το συναίσθημα του προσώπου που φωτογραφίζεται και όχι απλώς τη φυσική του παρουσία σε ένα χώρο. Αυτό μοιράζεται ο Τζαστίν Τρυντώ με τους followers του λογαριασμού του. Και είναι πολλοί αυτοί καθώς μετράει 2.150.000 followers έναντι των μόλις 5.000 που ακολουθούν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο Instagram του Τζαστίν Τρυντώ τον πρώτο λόγο έχει η ανεπιτήδευτη αποτύπωση της καθημερινής του αλληλεπίδρασης με πρόσωπα και καταστάσεις και όχι τα προσεκτικά μελετημένα ενσταντανέ που απορρέουν σοβαροφάνεια και διεξοδική προετοιμασία πριν το φωτογραφικό κλικ. Ο λογαριασμός του Καναδού πρωθυπουργού είναι γεμάτος από εικόνες συμμετοχής του σε διάφορες εκδηλώσεις, με ανθρώπους κάθε ηλικίας και με ένα πρόσωπο που αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματα που βιώνει την κάθε στιγμή. Βλέπουμε τον Τρυντώ να χαμογελάει, να γελάει, να χαίρεται, να συγκινείται, να προβληματίζεται! Πολλές φορές βλέπουμε μόνο την πλάτη του καθώς η δύναμη της εικόνας του να αλληλεπιδρά με τους γύρω του, είναι πιο ισχυρή από την αποτύπωση του προσώπου του! Ακόμα χρησιμοποιεί τα Instagram Stories, ανεβάζοντας καθημερινά video, σε δυο γλώσσες: αγγλικά και γαλλικά, απευθυνόμενος άμεσα στο online κοινό.

Στην αντίπερα όχθη έχουμε το λογαριασμό του Έλληνα πρωθυπουργού που μοιάζει σαν κολάζ φωτογραφιών που αποκόπηκαν με το ψαλίδι από ασπρόμαυρα άρθρα πολιτικών εφημερίδων άλλης δεκαετίας. Καμία ενεργητικότητα και καμία αποτύπωση ψυχολογικής κατάστασης πέραν εκείνης ενός σκεπτικού προσώπου που προσπαθεί να επικοινωνήσει το στοιχείο του προβληματισμού ή ενός προσώπου που ανταποκρίνεται τυπικά, στην προτροπή του φωτογράφου «say cheese!».

Christian Hartmann / Reuters

Twit, twitter, twittest!

Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο μπορεί να το αξιοποιηθεί με 3 διαφορετικούς τρόπους! Σαν twit (ψέγω, επικρίνω κατηγορώ), σαν twitter (άμεσος τρόπος επικοινωνίας) ή σαν twittest (Τζαστίν Τρυντώ!). Ο Τζαστίν Τρυντώ πραγματικά εξαντλεί τις δυνατότητες που του παρέχει το Twitter καθώς το διαχειρίζεται όχι απλώς σαν ένα βήμα για να επικοινωνήσει την πολιτική του αλλά σαν ένα τρόπο να μεταλαμπαδεύσει πληροφορίες και γεγονότα πέραν του αντικειμένου του αλληλεπιδρώντας με το κοινό του. Γι’ αυτό και εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα, πάρα πολύ συχνά κάνει retweets άλλων χρηστών του Twitter, επικοινωνώντας μία σειρά από ενδιαφέροντα θέματα πέραν της πολιτικής, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και πολλά hashtags προωθώντας μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εμπειρία αλληλεπίδρασης!

Ο Τζαστίν Τρυντώ έχει καταφέρει μέσα από τις συνεπείς και τακτικές δημοσιεύσεις να ξεκλειδώσει την πραγματική δυναμική του twitter, μετατρέποντάς το, σε ένα κανάλι ουσιαστικής επικοινωνίας με τους χρήστες του διαδικτύου! Γι’ αυτό και οι δημοσιεύσεις του διέπονται υπό το κλίμα του να μοιραστεί με τους followers του σκέψεις, ιδέες, εικόνες και αποσπάσματα της καθημερινότητάς του σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιεί δηλαδή το μέσο σαν ένα παράθυρο που επιτρέπει στους followers να δουν από πρώτο χέρι την καθημερινότητα του πρωθυπουργού και όχι σαν ένα μέσο τυπικών ανακοινώσεων ενός πολιτικού προσώπου.

Βλέπετε, όταν έχεις στη διάθεσή σου ένα μέσο που κατά κόρον χρησιμοποιείται από ανθρώπους νεαρής ηλικίας πρέπει να προσαρμόζεις και το περιεχόμενό σου. Από την άλλη, όταν χρησιμοποιείς το Twitter σαν προέκταση ενός του γραφείου τύπου, τότε είναι αναμενόμενο να έχεις 514.000 followers την ώρα που ο Καναδός πρωθυπουργός μετράει 4.080.000!

Facebook vs Facecook!

Έχοντας και τις δύο σελίδες των πρωθυπουργών ανοικτές τη μία δίπλα στην άλλη, επιλέγουμε την καρτέλα φωτογραφίες. Τι παρατηρούμε; Από τη μεριά του Καναδού Πρωθυπουργού έχουμε ένα πολύχρωμο κολάζ εικόνων και παραστάσεων από τη ζωή, το έργο και τη δραστηριοποίηση του Τζαστίν Τρυντώ.

Την ίδια ώρα βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ίδιο μονότονο background αποτελούμενο από τα ίδια επαναλαμβανόμενα γκρίζα κοστούμια που συνοδεύουν την παρουσία του σε κάποια εκδήλωση ή σε κάποια διάσκεψη. Χειραψία, πόζα, χειραψία πόζα. Αυτό και τέλος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να πρέπει να γνωρίζουν οι followers της σελίδας του. Δεν πρέπει να φανεί ο ανθρώπινος χαρακτήρας του πρωθυπουργού που και αυτός σαν άνθρωπος κάποιες φορές θέλει να διασκεδάσει και να ας αποκαλύψει και άλλες πτυχές του χαρακτήρα του (το επιβάλλη η χρήση των κοινωνικών δικτύων).

Ο Τζαστίν Τρυντώ ασφαλώς και προωθεί το κυβερνητικό του έργο μέσα από τη σελίδα του στο facebook αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Ο πρωθυπουργός του Καναδά έχει αναδείξει στιγμές που διασκεδάζει, που χορεύει, που είναι με την οικογένειά του. Στιγμές δηλαδή που κάθε άνθρωπος θέλει να δει από τη ζωή του ανθρώπου που τον προσκάλεσε, αναρτώντας στιγμές από τη ζωή του. Αυτό ασφαλώς αφορά εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούν το facebook σαν ένα δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό και όχι σαν ένα βήμα ανακοινώσεων και απλής προβολής. Όταν σε παγκόσμια κλίμακα είναι πλέον αποδεδειγμένο πως το κοινό χρειάζεται να αλληλεπιδράσει με το περιεχόμενο που του προωθούμε και πως για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να το ελκύσουμε με το κατάλληλο περιεχόμενο και την κατάλληλη επικοινωνία, είναι πραγματικά λυπηρό να χρειάζεται να “μαγειρέψει” κάποιος, στιγμιότυπα της καθημερινότητάς και του έργου του, υπό το πρίσμα της σοβαροφάνειας.

Τέλος, ο Τζαστίν Τρυντώ έχει πειραματιστεί με το Snapchat που δείχνει να έχει εγκαταλείψει τελευταία, ενώ και οι δύο τους έχουν Youtube κανάλι χωρίς να το εμπλουτίζουν με ιδιαίτερο περιεχόμενο, πρωτογενές για το μέσο αυτό.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως στόχος του άρθρου δεν είναι να στοχοποιήσουμε τις πολιτικές των προσώπων αλλά τις πολιτικές (τεχνικές) διαχείρισης των social media. To κοινό, τόσο στην πολιτική όσο και κόσμο των social media, διψάει για αλήθεια και αυθεντικότητα. Προσφέρετέ τα στο κοινό της επιχείρησής σας και δε θα χάσετε!