Τσίπρας: Δεν υπάρχει πια τεχνικό θέμα για να επιτευχθεί συμφωνία. Ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πια τεχνικό θέμα για να επιτευχθεί συμφωνία. Ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης

Δεν υπάρχει πια κανένα τεχνικό θέμα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, είναι πλέον ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια απαντήσεών του σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρχει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει σαφή λαϊκή εντολή, και όποιος την παραβιάσει θα έρθει αντιμέτωπος με τη μήνι του λαού και της ίδιας της ιστορίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτό που ζητείται είναι η στήριξη του λαού, ανεξαρτήτως απόψεων και ιδεών.

Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της, η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης των αδύναμων και σύγκρουσης με μεγάλα συμφέροντα, «αν και είμαστε σε ασφυκτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο», το οποίο είχε «εξασφαλιστεί» από προηγούμενες κυβερνήσεις και εταίρους, υποστήριξε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δουλεύει για να επιτύχει έντιμη συμφωνία.

«Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης. Όπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν σας θυμίζω, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ το 2000, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις. Έτσι, πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε».

O κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατέψουν την Δημοκρατία, ως υπέρτατη αξία, στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και ο πληγωμένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ο αδικημένος και ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία και το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι επιχειρήσουν έγκλημα και δολοφονία της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε».

«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως κι αν λέγεται»

Η κυβέρνηση δεν έρχεται να αντιμετωπίσει το θέμα της διαπλοκής στα ΜΜΕ με όρους πολιτικούς, αλλά δημοσίου συμφέροντος, δήλωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Νικολόπουλου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ξεκάθαρο αν ρυθμίζεται κάθε φορά σε «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «ομερτά» και την αναπαραγωγή «σκληρής σχέσης διαπλοκής». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τρίγωνο της αμαρτίας», που είχε ως κορυφές ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. «Αυτόν τον κύκλο της διαπλοκής και συναλλαγής θα τον κλείσουμε» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «θα κόψουμε την κόκκινη κλωστή» που συνδέει πολιτική, τράπεζες και ΜΜΕ. Ωστόσο, τόνισε ότι αν κάποιος κατέχει νόμιμα το δικαίωμα να εκπέμπει, έχει πληρώσει όσα οφείλει κτλ, δεν έχει λόγο να φοβάται.

Η απορρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου άρχισε το 1989, υποστήριξε, με «αδιανότητο» τρόπο, ο οποίος, πρόσθεσε θυμίζει το πώς σε ανατολικές χώρες παραδόθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Έκτοτε, συμπλήρωσε, έχουν αλλάξει οκτώ κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν μέσα στις προγραμματικές τους επιδιώξεις τη ρύθμιση, χωρίς όμως αν γίνει τίποτα, καθώς αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης είχαν αποκτήσει αρκετή δύναμη ώστε να μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στις κυβερνήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι, τόνισε, είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, οι οποίες μπορεί να είχαν την πρόθεση, αλλά όχι την αντοχή.

Η Ελλάδα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα στη νομοθεσία για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ευρώπη, πρόσθεσε, καταφερόμενος εναντίον των κυβερνήσεων του μνημονίου, οι οποίες προτιμούσαν, είπε, να κοπούν οι συντάξεις παρά να χάσουν τα ΜΜΕ που έλεγαν ότι αυτό γίνεται για τη σωτηρία της χώρας. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτοί που μας στηρίζουν δεν είναι αυτοί που ελέγχουν τα ΜΜΕ, αλλά ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό, κάνοντας λόγο για «μπίζνα» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, την οποία συνέδεσε με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για διεξαγωγή διαφανούς διαγωνισμύ που θα χορηγήσει τις άδειες για τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και τόνισε ότι όσοι έκαναν χρήση τους θα δώσουν λογαριασμό για το αν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον νόμο, καθώς δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. «Υπάρχουν νόμοι και είμαστε αποφασισμένοι να τους εφαρμόσουμε» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κατάληψη των δημοσίων συχνοτήτων από το 1989, που δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενα από τον νόμο στο δημόσιο ταμείο.

«Τα παράσημά μας είναι οι επιθέσεις από αυτούς που δεν τηρούν τον νόμο σε αυτή τη χώρα. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως και αν λέγεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όχημα» για σταδιακή απόσυρση του Δημοσίου από τα ΑΕΙ ο προηγούμενος νόμος

Ο νόμος πλαίσιο για την εκπαίδευση που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή θα περάσει από εκτενή διαβούλευση και δημόσιο διάλογο, δήλωσε ο κ .Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος αυτός, σημείωσε, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε συζήτηση και ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει επείγοντα θέματα.

Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο, τον χαρακτήρισε κρας τεστ για τη δημιουργία της οικουμενικής κυβέρνησης και των μνημονίων, ενώ, αναφερόμενος στα συμβούλια ιδρύματος, χαρακτήρισε πενιχρό και αρνητικό, ως επί το πλείστον, τον απολογισμό τους, ενώ συνεχίζοντας τα αποκάλεσε «όχημα» για την επιβολή διδάκτρων στα ΑΕΙ, την έμμεση διαχείριση από ιδιώτες και την σταδιακή απόσυρση του Δημοσίου. Τα συμβούλια, τόνισε, είχαν το δικαίωμα να αποκλείσουν υποψηφίους από τις πρυτανικές εκλογές λόγω αντίθεσής τους στον νόμο- «αυτά ούτε στη Βόρεια Κορέα δεν γίνονται» είπε χαρακτηριστικά, «να αποκλείεται κάποιος από υποψηφιότητα επειδή έχει άλλη άποψη», υπογραμμίζοντας ότι για αυτούς τους λόγους νομοθετείται η κατάργηση των συμβουλίων, που αποτελούν «πολιτική αποδόμησης του δημοσίου πανεπιστημίου».

Σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, δήλωσε ότι αν και τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της χρήσης της τεχνολογίας, δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο και η μυστικότητα, θέτοντας το ερώτημα, αν είναι τόσο καλή, γιατί να μην καταργηθούν χάριν αυτής και οι «κανονικές» ψηφοφορίες. Όσον αφορά στους αιώνιους φοιτητές, χαρακτήρισε το θέμα πρακτικά ανύπαρκτο, καθώς δεν έχουν κόστος για τα πανεπιστήμια και υπογράμμισε ότι η γνώση είναι αυταξία και δεν πρέπει να στερηθεί από κανέναν για μια γραφειοκρατική διαδικασία. Περί των προτύπων και των πειραματικών, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κατάργησή τους αλλά διαχωρισμός τους, και αυτό που γίνεται είναι να επανέρχεται η κλήρωση στα πειραματικά και να αφήνονται τα πρότυπα να επιλέξουν αν θέλουν εξετάσεις ή όχι. Σχετικά με τα ξενόγλωσσα τμήματα στα πανεπιστήμια, τόνισε επίσης ότι δεν καταργούνται.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Χάρη Θεοχάρη, βουλευτή του Ποταμιού, ο οποίος, κατά τη θητεία του ως γγ Πληροφοριακών Συστημάτων, «έπαιρνε τα email της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς». Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στο πείραμα opengov του Γ. Παπανδρέου είπε ότι «απέτυχε» και υποστήριξε ότι οι θέσεις των γενικών γραμματέων αποτελούν πολιτική ευθύνη. «Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος, και εδώ θα κριθούμε» σημείωσε.

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη, κάλεσε τον ίδιο και το Ποτάμι στις «κόκκινες γραμμές που χτίζουμε»: «σας καλούμε να ταυτιστείτε με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον παράλληλα να αποκοπεί από τον «πυρήνα» που οδήγησε τη χώρα «στα βράχια».

Στο τέλος της συζήτησης, η ΚΟ του Ποταμιού αποχώρησε από την αίθουσα.

Δημοφιλή