ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/03/2021 11:32 EET

Τζανάκης: ανησυχία για 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Τί προβλέψεις έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας για το φετινό Πάσχα.

Eurokinissi
Φωτο αρχείου

Για μια ακόμη μέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε χθες τα 2.000 , ενώ η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών παραμένει ανησυχητική. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σε συνέντευξη στο Open Tv αναφέρθηκε στα καταστήματα λέγοντας πως τον Δεκέμβριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν επηρέασε την καθοδική πορεία της πανδημίας. Ακόμα ανέφερε πως τον Απρίλιο θα έχουμε ξεπεράσει το 20% στους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, ανησυχητικά είναι όσα «αποκαλύπτουν» τα μοντέλα των ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, «την άλλη εβδομάδα μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ από τις 20 Μαρτίου και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση.» Συγκεκριμένα είπε ότι σύμφωνα με το μοντέλο που έτρεξε η ομάδα του, «ο μέσος κυλιόμενος όρος την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι γύρω στα 2.500 κρούσματα». Ο κ. Τζανάκης ήταν απαισιόδοξος για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς οι νοσηλείες στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα δούμε πάνω από 500 κρεβάτια, γύρω στα 550-560, ίσως φτάσουμε και τα 600 στην κορύφωση αυτού του κύματος. Η αποσυμπίεση θα έρθει μετά τις 20 Μαρτίου».

Ο κ. Τζανάκης συνέχισε λέγοντας πως «μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο με μείωση συνωστισμού και προσέλευσης. Δεν είναι ανάγκη να πέσουμε στα 500 για να ανοίξουμε. Με κάποιες τεχνικές, να αποκοπεί η δυνατότητα να αποστέλλει κάποιος πάνω από δύο ή τρία SMS την εβδομάδα ή να αναλαμβάνει τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέλος που θα έχει εμβολιαστεί, από κάθε οικογένεια». Εδωσε πάντως και μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως «θεωρώ ότι θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος».

Πηγή: Open Tv