Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει παράταση προγράμματος ή προληπτική γραμμή στήριξης

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει παράταση προγράμματος ή προληπτική γραμμή στήριξης
Eurokinissi

«Υπάρχει μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση, δημοσιονομική, της ελληνικής οικονομίας, καταλήγουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα των στόχων, και με δεδομένο αυτό θα εξετάσουμε και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019 και μετά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά, «υπάρχει η δυνατότητα για να προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ωστόσο όλα αυτά θα τα δούμε στο πλαίσιο της επόμενης μέρας, δηλαδή μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Διότι υπάρχουν συγκεκριμένα στρώματα που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας είπε ότι βασική στόχευση αυτής τη κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση του χρέους, μέχρι τις 21 Ιουνίου, και να συμφωνήσει με τους εταίρους για τα ακριβή χαρακτηριστικά του καθεστώτος μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Σε ό, τι αφορά δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, που αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι υπό εποπτεία μέχρι το 2050, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν ευσταθεί αυτό το επιχείρημα, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το 75% του χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των τριών μνημονίων και με αυτή την έννοια, «ούτε η Πορτογαλία είχε καθαρή έξοδο, ούτε η Ιρλανδία, είχε καθαρή έξοδο, ούτε η Κύπρος είχε καθαρή έξοδο».

«Με την έννοια αυτή και αυτές οι χώρες βρίσκονται σε καθεστώς εποπτείας μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Άρα με αυτή την έννοια καμία από αυτές τις χώρες δεν οδηγήθηκε με καθαρό τρόπο στην έξοδο προς τις αγορές», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράταση του προγράμματος, δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης, δεν υπάρχει ένα νέο μνημόνιο, αλλά αντιθέτως, η χώρα αποκτά την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος μετά από μία ρύθμιση του χρέους», τόνισε επίσης ο Δ. Τζανακόπουλος. Είπε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ότι μέχρι το 2022 θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, «πράγμα το οποίο κι εμείς αναγνωρίζουμε ότι είναι υψηλό» και σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να συγκρίνεται με δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, που είχαν δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και με ένα μέσο όρο κοντά στο 4% μέχρι το 2030.

Για τα μέτρα του 2019 και του 2020 που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο, θύμισε πως ήταν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Σε σχέση με τις συντάξεις και τη σύνδεσή τους με σενάρια εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για ευφάνταστα σενάρια, τα οποία προέκυψαν από μία παραφολογία μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Μου φαίνεται πραγματικά κωμικός όλος αυτός ο σεναριολογικός οίστρος» είπε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ χαρακτήρισε την εκλογολογία ως το «καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή