ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/02/2019 15:57 EET

Τζανακόπουλος εναντίον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Υπάρχει πολιτική συναλλαγή» είπε χαρακτηριστικά.

EUROKINISSI// ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Φ. Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ δεν εκφράζουν αυθεντικά αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κεντροαριστερά και προοδευτικός χώρος. Ειδικά με την στάση της στο Μακεδονικό, άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με φόντο και τις αποκαλύψεις Τσουκάτου η κυβέρνηση εξαπέλυσε ευθεία επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή και την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Ο στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να διορίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από τον χώρο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού είτε ένα τεχνοκράτη ευνοούμενο του παλαιού καθεστώτος» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πολιτική συναλλαγή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Έχουμε πολιτική και στρατηγική ταύτιση της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και όχι μία στρατηγική σύμπλευση όπως γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες όταν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία εναγκαλιζόταν με το Λαϊκό Κόμμα. Έχουμε πέρασμα σε ένα παραπάνω επίπεδο και γι’ αυτό έχουμε τις αντιδράσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ που ασκούν κριτική στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ή αποχωρούν» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας «την απροθυμία του Κ. Μητσοτάκη να ομολογήσει ότι ο Πρ. Παυλόπουλος έχει ασκήσει με αίσθηση καθήκοντος τα καθήκοντά του». «Υπάρχει πολιτική συναλλαγή» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη ΝΔ «αφού δεν υπάρχει κανένα θέμα και τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώσουν ότι θα υποστηρίξουν τον Πρ. Παυλόπουλο. Άρα τα σενάρια ισχύουν».

«Ο ομολογημένος πλέον στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταστρατηγώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων όταν πρόκειται για την εκλογή του ΠτΔ που αποτελεί και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος. Η βούληση της ΝΔ, έγινε αυτό ξεκάθαρο χθες,  είναι να μην προτείνει τον νυν Πρόεδρο κο Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020. Προφανώς έχει τάξει τη θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Και εδώ πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σιωπή Μητσοτάκη – Γεννηματά για χορηγίες Μαρινάκη, μίζες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην κατάθεση Τσουκάτου στη δίκη της Siemens, επισημαίνοντας ότι «αποκάλυψε κάτι που όλοι γνωρίζουν, αλλά ουδείς ομολογούσε. 16 δισ. δραχμές, δηλαδή σχεδόν 47 εκατ. ευρώ, μπήκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και άλλων εταιρειών στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, μόνο για τις εκλογές του 2000. Παρά τις αποκαλύψεις αυτές, η Φώφη Γεννηματά από χθες, όχι μόνο δεν έχει πει κουβέντα, αλλά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πάρτι διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και το πολιτικό σύστημα στην πλήρη  απαξίωση».

«Αντίστοιχη αφωνία φυσικά για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύει και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμη δεν έχει εξηγήσει ποια ακριβώς διαφάνεια και εξυγίανση τολμάει να επικαλείται για τα οικονομικά της ΝΔ, όταν ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της» πρόσθεσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τα δώρα, οι μίζες και οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος φυσικά προστίθενται στα δυσθεώρητα χρέη τους από τα θαλασσοδάνεια, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη κανείς τους δεν έχει εξηγήσει πώς και πότε θα ξεπληρωθούν» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «αυτές οι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη δυσθυμία τους στην αρχή της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όταν με υπεκφυγές, παιχνίδια και προφάσεις, μεθόδευαν την υπονόμευση της διαδικασίας με προφανή στόχο να μην αλλάξει το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών».

Ευγενικό «άδειασμα» σε Κοντονή

Στον απόηχο της ομιλίας του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στη Βουλή, όπου εκείνος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η παρούσα Βουλή την επόμενη ως προς την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε σαφείς αποστάσεις: «Η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική ως προς την κατεύθυνση, σύμφωνα με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο» σημείωσε.

Σχολιάζοντας δε την άποψη Κοντονή, ότι «υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει», ο κύριος Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «θεωρητικές νομικές απόψεις μπορούν να εκφράζονται» και δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.