ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/07/2018 14:53 EEST

Τζανακόπουλος: Πιθανή συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Eurokinissi

Δεν έχει αποκλειστεί, αλλά και δεν έχει οριστικοποιηθεί, συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Συμφώνησαν ότι είναι πιθανό να συναντηθούν. Πιθανή οριστικοποίηση της συνάντησης μπορεί να γίνει εντός των επομένως  ωρών. Το ζητούμενο είναι η ατζέντα της συνάντησης. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα σε όλες τις παρεμβάσεις του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει «ως πρώτιστη προτεραιότητά του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωσή τους».

Ακατανόητη ή και επιζήμια η παρουσία Ντ. Μπακογιάννη

Ο Δ. Τζανακόπουλος επέκρινε εκ νέου την παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη στη χθεσινή φιέστα του Ερντογάν από την οποία απουσίασαν οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι. «Με δεδομένη, όμως, την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κου Ερντογάν, χωρίς καμία συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης οφείλω να πω ότι αυτές οι προσωπικές πρωτοβουλίες έχουν χαρακτήρα προσωπικής προβολής και δημοσίων σχέσεων και καμία σχέση δεν έχουν με την εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση τις προσωπικές ιδιοτέλειες και την οίηση του καθενός», ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος και κάλεσε την ΝΔ «ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την επίσκεψη του κου Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία».

Με πολιτικά κριτήρια λειτουργεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΕΒ που θεωρεί ότι συμπορεύεται με τον Κ. Μητσοτάκη την ώρα που η κυβέρνηση αποκτά «μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας». «Σε αυτήν την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντι μας τον Κ. Μητσοτάκη που κάνει λόγο για το ξεπερασμένο οχτάωρο, αλλά και τον ΣΕΒ που επιμένει να λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος και τόνισε πως «τα πολιτικά κίνητρα αναδείχθηκαν έτι περαιτέρω μετά την πριν από λίγη ώρα δήλωση του κ. Φέσσα, ο οποίος για άλλη μία φορά θέλησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Να θυμίσουμε, λοιπόν, και στον Κ. Μητσοτάκη, αλλά και στο ΣΕΒ που υπερθεματίζουν για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο και υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατεδάφιση κάθε εργασιακής κατάκτησης ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του υποχρεωτικού 12ωρου του κου Κουρτς, νέου φίλου και συμμάχου του Κ. Μητσοτάκη». 

«Δεν υπάρχει θέμα με τον Π. Καμμένο» για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά το θέμα του ορίου εισόδου 3% για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα με τον Π. Καμμένο. Ο Γ. Πατούλης εκπροσωπεί ένα θεσμικό φορέα και ο κυβερνητικός εταίρος θα συζητεί και θα συναντάται μαζί του». «Δεν τίθεται θέμα ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος έχουν και οι δύο δηλώσει ότι θα πορευτούν μαζί έως την λήξη της κυβερνητικής θητείας τον Σεπτέμβριο του 2019», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα δεχθεί το όριο εισόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο και στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα βρεθούν οι απαραίτητες ισορροπίες και πλειοψηφίες» και πρόσθεσε πως «το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τέτοια πρόθεση. Ωστόσο αυτό θα το αποφασίσει ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή». Επισημαίνεται ότι το άρθρο για εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς όριο εισόδου ψηφίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αλλά έχοντας ως κομματική θέση την επιβολή ορίου 3%.

Ακροδεξιό μόρφωμα

Με αφορμή το νέο κόμμα Δ. Καμμένου – Τ. Μπαλτάκου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «επιβεβαιώνει ότι ο Δ. Καμμένος βρισκόταν σε μία πολιτική κατεύθυνση διαφωνίας σύγκρουσης και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση». «Να ευχηθούμε καλή επιτυχία αν και δεν νομίζω ότι είναι προεξοφλημένη και δεν νομίζω ότι θα προσέφερε καλές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό», είπε κάνοντας λόγο για «ακροδεξιά μορφώματα» η ύπαρξη των οποίων «δεν ενοχλεί την ΝΔ».