Τζίμι Λάι: H σύλληψη του μεγιστάνα των ΜΜΕ στο Χονγκ Κονγκ πυροδοτεί μια νέα κόντρα με την Κίνα

Ο νέος νόμος που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο φαίνεται πως δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον δισεκατομμυριούχο Τζίμι Λάι.
ASSOCIATED PRESS

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για την πιο πολυσυζητημένη σύλληψη που πραγματοποιείται μετά την ψήφιση του νέου νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο. Και ο λόγος είναι επειδή ο συλληφθείς εκτός από το γεγονός ότι είναι ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, είναι κι ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της περιοχής.

Ο μεγιστάνας του Χονγκ Κονγκ, Τζίμι Λάι, συνελήφθη στα γραφεία της εφημερίδας του, όταν εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις με ισχυρισμούς συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις.

Υπήρξε μια εξέχουσα φιλοδημοκρατική φωνή και υποστηρικτής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι.

ASSOCIATED PRESS

Τον Φεβρουάριο, ο 71χρονος, ο οποίος έχει και υπηκοότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορήθηκε για υποκίνηση συνάθροισης και εκφοβισμό. Τότε απλά πλήρωσε εγγύηση.

Το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times τη Δευτέρα χαρακτήρισε τον κ. Λάι ως «υποστηρικτή των ταραχών», ενώ οι δημοσιεύσεις του «υποκινούσαν μίσος, διέδιδαν φήμες και λεηλατούσαν τις αρχές του Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική χώρα εδώ και χρόνια».

Οι Global Times ανέφεραν επίσης ότι συνελήφθησαν δύο από τους γιους του, καθώς και δύο ανώτερα στελέχη της Next Digital.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε στο Facebook ότι επτά άνδρες ηλικίας 39-72 συνελήφθησαν για ”υπόνοια συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις” και άλλα αδικήματα, αλλά δεν ονόμασαν τον κ. Λάι.

ASSOCIATED PRESS

Ποιος είναι ο Τζίμι Λάι;

Η περιουσία του μεγιστάνα εκτιμάται κοντά στο 1 δις δολάρια.

Έχοντας κάνει την αρχική του περιουσία στον κλάδο των ενδυμάτων, αργότερα άρχισε να ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης και ίδρυσε την εφημερίδα Apple Daily, η οποία συχνά επικρίνει την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας.

Υπήρξε επίσης ο ίδιος ακτιβιστής ενάντια στην ολοένα και πιο αυστηρή μεταχείριση του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Το 2019 υποστήριξε τις διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση και συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Στις 30 Ιουνίου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος περί ασφάλειας, ο κ. Λάι είπε στο BBC ότι αυτό «σημαίνει το θάνατο του Χονγκ Κονγκ».

Προειδοποίησε ότι το Χονγκ Κονγκ θα γίνει τόσο διεφθαρμένο όσο η ηπειρωτική Κίνα επειδή «χωρίς το κράτος δικαίου, οι άνθρωποι που κάνουν επιχειρήσεις εδώ δεν θα έχουν την παραμικρή προστασία».

ASSOCIATED PRESS

Οι αντιδράσεις μετά τη σύλληψη

Ο Στίβεν Μπάτλερ, συντονιστής του σωματείου για την Προστασία των Δημοσιογράφων της Ασίας, δήλωσε ότι η σύλληψη «φέρνει τους χειρότερους φόβους για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ και θα χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της κρίσης υπέρ της δημοκρατίας και τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου”.

Ο Ουάνγκ Νταν, αντιφρονούντας και εξόριστος ηγέτης των διαδηλώσεων της πλατείας Τιενανμέν το 1989, δήλωσε ότι η σύλληψη «ήταν αναμενόμενη», αλλά είναι «εξωφρενική, επειδή συνελήφθησαν και οι δύο γιοι του, κάτι που προφανώς ήταν μια προσπάθεια των αρχών να ρίξουν ψυχολογικά τον μεγιστάνα».

Ο πιο διακεκριμένος ακτιβιστής υπέρ της Δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ Γιόσουα Ουόνγκ ”καταδίκασε έντονα” τη σύλληψη του Λάι μέσω Twitter.

ASSOCIATED PRESS

Τι είναι ο νέος νόμος περί ασφάλειας

Το Χονγκ Κονγκ είχε υψηλό βαθμό αυτονομίας από τότε που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 και οι κάτοικοί του είχαν πολύ υψηλότερο επίπεδο ελευθερίας του λόγου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης από ό, τι οι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα.

Ωστόσο, οι βασικές διατάξεις του νόμου περιλαμβάνουν ότι τα εγκλήματα απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή.

Διευκολύνει την τιμωρία των διαδηλωτών και μειώνει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Οι επικριτές λένε ότι μειώνει αποτελεσματικά τη διαμαρτυρία και την ελευθερία του λόγου - η Κίνα δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα επιστρέψει τη σταθερότητα στην επικράτεια μετά από ένα χρόνο αναταραχής.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή