Τζόκερ: Τι πραγματικά συνέβη με τους ελέγχους στα σινεμά

Και τι αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
The Mighty

Σύγχυση επικρατεί σε σχέση με το πώς κινήθηκε η διαδικασία των ελέγχων στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν η ταινία Τζόκερ.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που κάλεσαν την Αστυνομία για να διαπιστώσει εάν ανήλικοι παρακολουθούν την ταινία, κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους και χωρίς να ενημερώσουν τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου. Μάλιστα, στο υπουργείο γίνεται μία άτυπη -προς το παρόν- έρευνα για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Εάν διαπιστωθούν ευθύνες της υπαλλήλου, τότε θα κινηθεί και η διαδικασία της Ε.Δ.Ε.

Τελείως διαφορετική, ωστόσο, είναι η εκδοχή που έδωσε μία από τις δύο υπαλλήλους στην κατάθεσή της στις Αρχές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε ότι η διαδικασία ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών ότι ανήλικοι παρακολουθούν σε διάφορα σινεμά της Αττικής την ταινία Τζόκερ, της οποίας η προβολή απαγορεύεται σε παιδιά. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα, όπως κατέθεσε, όλα έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της.

Έτσι, η ίδια αποφάσισε να πάει σε δύο κινηματογράφους, στο Μαρούσι και στα Πατήσια, και να κάνει ελέγχους. Αρχικά πήγε στο Mall του Αμαρουσίου και διαπίστωσε ότι ανήλικοι αγοράζουν εισιτήρια για τον Τζόκερ. Έτσι, ειδοποίησε την Αστυνομία, αφού πρώτα ο Εισαγγελέας είχε δώσει τη σχετική προφορική εντολή. Περιπολικό του τοπικού Τμήματος έφτασε στο σινεμά. Άνοιξαν τα φώτα της αίθουσας και προσήχθησαν στο Τοπικό Τμήμα συνολικά επτά ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου. Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για τους γονείς των ανηλίκων αλλά και για τον υπεύθυνο του σινεμά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανήκει στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών έργων, μετέβη και η ίδια στο Τοπικό Τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Τμήματός της και του Εισαγγελέα.

Την επόμενη ημέρα υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού μετέβη σε σινεμά στα Πατήσια και κίνησε ξανά την ίδια διαδικασία. Στα Πατήσια βρέθηκαν οχτώ ασυνόδευτα ανήλικα και ακόμα τέσσερα (τα περισσότερα ηλικίας από 14 έως 16 ετών), τα οποία παρακολουθούσαν την ταινία με τους γονείς τους. Και σε αυτή την περίπτωση αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος έφτασαν στην αίθουσα, μόνο που αυτή τη φορά δεν έγιναν προσαγωγές αλλά απλή καταγραφή.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μία εμφανής διαφοροποίηση σε σχέση με τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού και της υπαλλήλου που κίνησε τη διαδικασία.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει την ύπαρξη ΕΚΑΜ στους ελέγχους στα σινεμά

Μετά τον «θόρυβο» που προκλήθηκε για το θέμα, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει πως στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα σινεμά, δεν συμμετείχαν πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ειδικότερα:

Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα (Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα) μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.

Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Δημοφιλή