ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/12/2017 14:54 EET | Updated 21/12/2017 14:56 EET

Τζον Κυριακού υπέρ Στέλιου Κούλογλου: Στήριξη στον ευρωβουλευτή από τον πρώην πράκτορα της CIA

NBC NewsWire via Getty Images

Συμπαράσταση από μια...απρόσμενη πηγή έλαβε ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος, η βίζα του οποίου απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ- επιλογή που αποδίδεται σε ντοκιμαντέρ του για την αμερικανική πολιτική που δεν άρεσαν στην Ουάσινγκτον (και ειδικότερα ένα ντοκιμαντέρ για την εισβολή στο Ιράκ.

Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Τζον Κυριακού, πρώην στέλεχος της CIA, ο οποίος είχε καταγγείλει πρακτικές βασανιστηρίων σε κρατουμένους για θέματα τρομοκρατίας- επιλογή που είχε προσωπικό κόστος, καθώς σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και φυλακίστηκε.

Σε κείμενό του στο readersupportednews.org, ο Κυριακού- ο οποίος γνωρίζεται προσωπικά με τον Κούλογλου- δημοσιεύει απόσπασμα από email που αντάλλαξε με τον Έλληνα ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο. Όπως γράφει ο κ. Κούλογλου, «Η εισβολή στο Ιράκ, όπως είναι αποδεκτό σήμερα, ήταν η βάση της δημιουργίας του ISIS. Δεν σκότωσα τον Κένεντι και απαιτώ απαντήσεις. Θα έπρεπε εμείς οι Ευρωπαίοι να απαγορεύσουμε σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να έρθουν στην Ευρώπη λόγω πολιτικών τους απόψεων;».

Όπως γράφει ο Κυριακού, γνωρίζει τον Κούλογλου και τον θεωρεί «mainstream» προοδευτικό. «Είναι ένας σοβαρός δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας, αξιοσέβαστος πολιτικός και φωνή για τους φτωχούς και κατατρεγμένους. Δεν είναι ακραίος. Αγαπά τη δημοκρατία και την ελευθερία όσο ο κάθε Αμερικανός. Και σαν Αμερικανοί θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για την αντιμετώπισή του από την κυβέρνησή μας».

Όπως προσθέτει ο Κυριακού, δεν μιλά μόνο για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζορτζ Μπους και τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (καθώς αιτήσεις του Κούλογλου είχαν απορριφθεί και στο παρελθόν). «Είμαστε εμείς οι Αμερικανοί τόσο σκληροπυρηνικοί που οποιαδήποτε επίκριση στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της θεωρείται πως κάνει κάποιον εχθρό του κράτους; Τι συνέβη στην ελευθερία της έκφρασης; Τι συνέβη στην ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών; Από πότε έγινε επικίνδυνο να λες ότι η αμερικανική εισβολή σε μια άλλη χώρα, που έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της χάρτας του ΟΗΕ, ήταν παράνομη; Ήταν παράνομη! Πλέον είναι φυσιολογικό για την κυβέρνησή μας να υποπτεύεται κυριολεκτικά τους πάντες για κάτι...εν τω μεταξύ η NSA ακούει κυριολεκτικά όλα τα τηλεφωνήματά μας και διαβάζει όλα τα email και τα γραπτά μας μηνύματα, σε περίπτωση που πάρουμε μια πολιτική θέση που δεν αρέσει στην κυβέρνησή μας. Ο Στέλιος Κούλογλου πήρε μια γεύση από αυτό. Δεν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ το 2018. Οι ιδέες του για τη δημοκρατία, την ειρήνη...είναι προφανώς πολύ επικίνδυνες για να εκτίθενται σε αυτές οι Αμερικανοί. Αυτό είναι λάθος».