ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2018 21:09 EEST | Updated 26/03/2018 21:15 EEST

Tζον Μπόλτον: Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι μας δεν έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του Ερντογάν

Τι έλεγε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για την Τουρκία στο παρελθόν

Joshua Roberts / Reuters

Η ανάδειξη του νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον από τον Ντόναλντ Τραμπ κατακρίθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης και διεθνείς αξιωματούχους κυρίως για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει στο παρελθόν πολλάκις εκφραστεί με όχι ιδιαίτερα καλά λόγια για τους «εχθρούς» της Αμερικής αλλά και γενικότερα όσους τάσσονται ενάντια στην πολιτική της.

Υπενθυμίζεται πως όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στο Fox News όχι μόνο δεν εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός αλλά αντίθετα είπε πως δεν θα έριχνε ούτε ένα δάκρυ αν ανατρεπόταν ο ισλαμιστής ηγέτης της χώρας τον οποίο θεωρεί και εχθρό των ΗΠΑ.

Μιλώντας στις αρχές του χρόνου στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο είχε επισημάνει πως η PYD/YPG διατηρεί σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση PKK, ενώ για το ενδεχόμενο επέκτασης της επιχείρησης Κλαδί Ελιάς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφρίν, είχε σημειώσει πως το γεγονός ότι δεν έχουν τερματιστεί οι αναταραχές στη Συρία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Σε άλλες συνεντεύξεις του ο Τζον Μπόλτον είχε επίσης διευκρινίσει πως αυτό που δεν είχαν καταλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι ότι οι Κούρδοι συμμαχοί τους που πολεμούν τον ISIS, έχουν συμμαχήσει με μια κουρδική ομάδα (PKK), που δρα εναντίον της Τουρκίας και που η τουρκική κυβέρνηση αντιμάχεται εδώ και πολλά χρόνια.

Η αμερικανική στρατηγική κατά του ISIS φαίνεται ότι δεν ήταν η πιο σωστή, είχε σημειώσει ο ίδιος διότι όπως είχε εξηγήσει δεν ελήφθησαν υπόψιν όλες οι πτυχές της διαμάχης (μεταξύ της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας και των Κούρδων που πολεμούν το ISIS)

«Οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν πιο αποφασιστικές, δεδομένου ότι χρειάζονται μια φιλικά προσκείμενη προς τη Δύση Τουρκία. Ο Ερντογάν παίζει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι που απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ σε βαθμό που θα μπορούσε να γίνει αντίπαλος από σύμμαχος δεκαετιών», είχε δηλώσει ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου μιλώντας στο Fox News.

Είχε εξηγήσει επίσης πως δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν μια σαφή στρατηγική για το μέλλον της περιοχής μετά την ήττα του χαλιφάτου. «Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι μας δεν έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του Ερντογάν. Η Τουρκία κυνηγά δικά της συμφέροντα στον πόλεμο κατά του ISIS και θέλει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία», κατέληξε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.