ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2020 16:03 EEST

Τζορτζ Κλούνεϊ για δολοφονία Φλόιντ: Η δική μας πανδημία είναι ο ρατσισμός

Σχολιάζοντας τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Αμερικανός ηθοποιός κατηγόρησε τους ηγέτες που «πυροδότησαν μίσος και βία».

TOLGA AKMEN via Getty Images

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δήλωσε ότι ο ρατσισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «η δική μας πανδημία» που «μας μολύνει όλους», μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και ενώ παραμένουν σε εξέλιξη διαδηλώσεις σε περίπου 140 πόλεις από την μία άκρη της χώρας στην άλλη. 

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα The Daily Beast, ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης γράφει ότι «ο θυμός και η απογοήτευση που βλέπουμε ακόμη μία φορά στους δρόμους μας», μετά τον θάνατο του Φλόιντ στη Μινεάπολη, που ξεψύχησε κάτω από το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού, «είναι απλά μία υπενθύμιση του πόσο λίγο έχουμε ωριμάσει ως χώρα από την εποχή της δουλείας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε» έγραψε ο Κλούνεϊ τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, παραθέτοντας τα ονόματα και άλλων έγχρωμων οι οποίοι επίσης έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικούς.

Έκανε έκκληση για «συστημική αλλαγή στον τρόπο επιβολής του νόμου και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης» και σημείωσε ότι χρειαζόμαστε πολιτικούς που να αποδίδουν δικαιοσύνη ισότιμα σε όλους τους πολίτες», παρότι δεν κατονόμασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

«Αυτή είναι η δική μας πανδημία, μάς μολύνει όλους και 400 χρόνια μετά δεν έχουμε ακόμη βρει το εμβόλιο. Όπως φαίνεται, ούτε καν το αναζητάμε πλέον, και προσπαθούμε, ο καθένας μόνος του, απλά να αντιμετωπίσει την πληγή [...] Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για ουσιαστική αλλαγή σε αυτή τη χώρα: Ψηφίστε», κατέληξε ο Τζορτζ Κλούνεϊ. 

Με πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της HuffPost