UFO: Διχασμός στους «πιστούς» για το νέο γραφείο ερευνών του Πενταγώνου

Οι ερευνητές των UFO δεν συμφωνούν στο αν πρόκειται για καλή εξέλιξη ή όχι.
via Associated Press

Η αμερικανική κυβέρνηση επιστρέφει και επίσημα στις έρευνες πάνω στα UFO (ΑΤΙΑ, ή, όπως αναφέρονται πλέον επίσημα στις ΗΠΑ, UAP, Unidentified Aerial Phenomena)- και αυτό, ανάλογα με το πιο «πιστό» ρωτά κανείς, αποτελεί είτε ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για την εξιχνίαση του φαινομένου, είτε μία απόπειρα ανάκτησης του ελέγχου του αφηγήματος.

Η νέα υπηρεσία/γραφείο δημιουργήθηκε και επίσημα με νόμο πριν την Πρωτοχρονιά, με αντικείμενο τη διερεύνηση των UAP. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ διερεύνησε επίσημα τελευταία φορά τα UFO, ωστόσο είναι βαθιά ριζωμένη στους κύκλους των UFOλόγων η πεποίθηση πως είναι η ίδια η κυβέρνηση που κρύβει την αλήθεια. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό να μιλούν πρώην πρόεδροι και διευθυντές της CIA για περίεργα πράγματα που έχουν δει στον ουρανό.

«Οι προσπάθειες εθνικής ασφαλείας μας βασίζονται στην αεροπορική υπεροχή, και αυτά τα φαινόμενα αποτελούν πρόκληση στην κυριαρχία μας» είπε, όπως αναφέρει το NBC News, η γερουσιαστής Κίρστεν Γκίλιμπραντ, που ηγήθηκε της προσπάθειας, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ χρειάζονται μια συντονισμένη προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο και να κατανοήσουν εάν αυτά τα εναέρια φαινόμενα ανήκουν σε μια ξένη κυβέρνηση ή κάτι εντελώς άλλο».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συνωμοσιολογικά forums όπως το AboveTopSecret, μαίνονται οι διαφωνίες για το αν το νέο αυτό γραφείο αποτελεί την αρχή του τέλους της συγκάλυψης ή την επανεκκίνησή της. «Αυτό είναι ένα θέμα με ιστορία μυστικότητας που μπορεί να αποδειχθεί, και οτιδήποτε στερείται νέας διαφάνειας για τις πληροφορίες υπόκειται σε περισσότερο, πιθανώς ανάρμοστο έλεγχο» είπε ο Ρον Τζέιμς, εκπρόσωπος του Mutual UFO Network, που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οργανισμός UFO στον κόσμο».

«Δεν βλέπουμε πως αυτό σημαίνει ότι θα αφιερωθούν νέοι πόροι στο θέμα. Πιστεύουμε ότι σημαντικοί πόροι αφιερώνονταν πάντα στο θέμα σε κάποιο επίπεδο βαθιά στην κυβέρνηση και στη βιομηχανία» πρόσθεσε.

Ο Λούις Ελιζόντο και ο Κρίστοφερ Μέλον, πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης που βοήθησαν στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα UAP δημοσιοποιώντας βίντεο από πολεμικά αεορσκάφη, χαιρετίζουν την τροπολογία της Γκίλιμπραντ, μα ανησυχούν πως «αμβλύνθηκε» πολύ και θα «θαφτεί» από το Πεντάγωνο. Σε άρθρο του στο The Hill ο Ελιζόντο επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει το νέο γραφείο για τα UAP εντός του Γραφείου του Υφυπουργού Άμυνας για Πληροφορίες και Ασφαλείας, για το οποίο είπε πως είναι «το τέλειο μέρος να το βάλεις» αν «θέλουμε άλλα 70 χρόνια μυστικότητας στο θέμα».

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την έλλειψη συμμετοχής από πολίτες στο νέο γραφείο και θεωρούν ότι απλά οτιδήποτε ενδιαφέρον βρίσκεται θα χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο. Κατά τον Δρα Στίβεν Γκριρ, που εγκατέλειψε τα νοσοκομεία για να αφιερωθεί στο «κυνήγι των εξωγήινων», τα ΑΤΙΑ δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν απειλή εθνικής ασφαλείας. Ο ίδιος θεωρεί πως οι εξωγήινοι είναι εδώ για να μας βοηθήσουν και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ υπερβάλλει όσον αφορά στον κίνδυνό τους, δημιουργώντας τη US Space Force ώστε να προετοιμαστεί για διαπλανητικό πόλεμο. Ο ίδιος λέει πως ταινίες όπως το «Independence Day» εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ψευδούς αφηγήματος με σκοπό να εμπνεύσουν φόβο για τους εξωγήινους.

Ο Στίβεν Μπάσετ, ο μόνος λομπίστας στην Ουάσινγκτον που εστιάζει στην «επίσημη αναγνώριση της εξωγήινης παρουσίας από την αμερικανική κυβέρνηση» θεωρεί από πλευράς του ότι πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη: «Όχι, δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα ψυχολογικών επιχειρήσεων. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να δοθεί τέλος στο εμπάργκο στην αλήθεια...αν και εκτιμώ τους σκεπτικιστές, αυτή η ομάδα προσπαθεί να βρει τη σκοτεινή πλευρά σε κάθε εξέλιξη- το χέρι από πίσω».

Πάντως το Πεντάγωνο έχει διαφορετικές ανησυχίες ως προς το το θέμα, και για αυτό κινήθηκε γρήγορα για τη δημιουργία του Airborne Object Identification and Management Synchhronization Group, που θα «συγχρονίζει τις προσπάθειες ανά το υπουργείο και την ευρύτερη κυβέρνηση για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την αναγνώριση αντικειμένων ενδιαφέροντος».

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό που τις ενδιαφέρει είναι οι παραβιάσεις σε απαγορευμένους εναερίους χώρους, όπως στρατιωτικών βάσεων, ενώ είναι πολλές οι αναφορές σε drones και νέες τεχνολογίες που ενδεχομένως να έχουν αναπτύξει η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες δυνάμεις. Επίσης, στη σχετική τροπολογία γινόταν λόγος για ταχείες διερευνήσεις περιστατικών, που θα συμπεριλαμβάνουν δοκιμές υλικών, ιατρικές μελέτες και θεωρητικά μοντέλα.