ΟΗΕ: Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία
A gathering in the U.N. Security Council of foreign ministers lead by U.S. Secretary of State John Kerry vote on a draft resolution concerning Syria, Friday, Dec. 18, 2015 at U.N. headquarters. U.N. Security Council members have unanimously approved a U.N. resolution endorsing a peace process for Syria including a cease-fire and talks between the Damascus government and the opposition. (AP Photo/Bebeto Matthews)
A gathering in the U.N. Security Council of foreign ministers lead by U.S. Secretary of State John Kerry vote on a draft resolution concerning Syria, Friday, Dec. 18, 2015 at U.N. headquarters. U.N. Security Council members have unanimously approved a U.N. resolution endorsing a peace process for Syria including a cease-fire and talks between the Damascus government and the opposition. (AP Photo/Bebeto Matthews)
ASSOCIATED PRESS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής ομόφωνα απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Η απόφαση προβλέπει ότι θα διεξαχθούν «στις αρχές Ιανουαρίου» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Για τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, ο οποίος προέδρευσε στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, το κείμενο αυτό «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις» όσον αφορά τη δυσκολία για την επίτευξη του στόχου, αλλά χαιρέτισε τον «ενότητα σε έναν βαθμό χωρίς προηγούμενο» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε από την πλευρά του «την πρώτη απόφαση η οποία επικεντρώνεται στα πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης». «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε» προς μια λύση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη ο Μπαν σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «είναι έτοιμα» να διαδραματίσουν τον ρόλο τους οργανώνοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και φροντίζοντας να τεθεί σε εφαρμογή και να επιτηρείται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές» ώστε να εγκατασταθεί επί του πεδίου στη Συρία ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του ΣΑ καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016».

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το ΣΑ «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην Ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

Μια τρίτη συνάντηση στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Βιέννης έλαβε χώρα την Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ 17 χωρών.

Από πλευράς του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο κράτος με εγγυημένη ανεξιθρησκία και ο συριακός λαός πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια καθώς προσπαθεί να τερματίσει την κρίση στη χώρα του.

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ, η απόφαση τονίζει την ανάγκη να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό», βάσει των αρχών του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι η Συρία πρέπει να γίνει ένα ασφαλές κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζουν άφοβα.

«Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο, κοσμικού χαρακτήρα, πολυεθνικό και ανεξίθρησκο κράτος, ασφαλές για όλες τις ομάδες του πληθυσμού», υπογράμμισε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε πως «μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να ορίσει το δικό του μέλλον» σημείωσε.

Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το είδος της μεταβατικής κυβέρνησης που θα κληθεί να αναλάβει την εξουσία στη Συρία μέσα σε έναν ως δύο μήνες, δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Κέρι σημείωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και την κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν είναι πιθανό να αρχίσουν πριν από τα μέσα ή τα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα σε έξι μήνες.

Θάνατος ιρακινών στρατιωτικών σε αεροπορική επιδρομή

Εννέα ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν οι επιδρομές μαχητικών αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ έπληξαν κατά λάθος στρατιώτες κοντά στην πόλη Φαλούτζα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ.

«Οι αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού κάλυπταν την προώθηση χερσαίων στρατευμάτων κοντά στη Φαλούτζα επειδή ιρακινά ελικόπτερα του στρατού δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο τελικός απολογισμός των νεκρών από την επιδρομή είναι εννέα στρατιώτες, περιλαμβανομένου και ενός αξιωματικού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάλεντ αλ-Ομπέιντι.

Tουρκικές κατηγορίες προς το Ιράκ

Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ιράκ ότι υπονόμευσε την παγκόσμια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όταν κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το 15μελές ΣΑ εξέτασε το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Ο Τζααφάρι επισήμανε ότι το αίτημα αυτό προς το Συμβούλιο είναι μια λύση της υστάτης προσφυγής. «Το Ιράκ δεν φείστηκε καμιάς προσπάθειας να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές οδοί και [διεξήγαγε] διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ», είπε.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik, Reuters)

Δημοφιλή