ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/10/2016 11:02 EEST | Updated 14/10/2016 15:29 EEST

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο κατά UNESCO για την μη αναγνώριση δεσμού των Εβραίων με την Ιερουσαλήμ

Imagno via Getty Images
ISRAEL - JANUARY 01: Jews at the Wailing Wall in Jerusalem. Photography 1929. (Photo by Imagno/Getty Images)

Επιστολή διαμαρτυρίας στην γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ απέστειλε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για την απόφαση που εξέδωσε ο οργανισμός που απορρίπτει την ύπαρξη ιστορικού δεσμού των Εβραίων με την Ιερουσαλήμ.

Στο κείμενο της επιστολής, εκφράζεται η διαμαρτυρία και ο αποτροπιασμός της ΚΙΣΕ τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προσβολή στην ιστορία του εβραϊκού λαού και τους Εβραίους όλου του κόσμου, για τους οποίους ο χώρος αυτός αποτελεί ιερή θρησκευτική κοιτίδα. Παράλληλα γίνεται λόγος για χειραγωγούμενες πολιτικές σκοπιμότητες που ενθαρρύνουν την μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό, και απομακρύνουν τις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και φυσικά ζητείται η άμεση ανάκληση της απόφασης. Σημειώνεται πως σχετική επιστολή απευθύνεται και στην πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ, Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμη κα Bokova,

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός διαμαρτύρονται έντονα και εκφράζουν τον αποτροπιασμό και τη λύπη τους για τη νέα απόφαση της UNESCO, που αγνοεί τους ιστορικούς δεσμούς των Εβραίων με το Δυτικό Τείχος του Ναού, στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ, όπως και των Χριστιανών με τους Αγίους Τόπους. Η απόφαση αυτή αποτελεί προσβολή στην ιστορία του εβραϊκού λαού και τους Εβραίους όλου του κόσμου, για τους οποίους ο χώρος αυτός αποτελεί ιερή θρησκευτική κοιτίδα.

Το Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων αποτελεί το μοναδικό τμήμα του Ναού του Σολομώντα, που καταστράφηκε για πρώτη φορά από τους Βαβυλωνίους το 586 π.Χ. -και για δεύτερη φορά από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ., και συμβολίζει την καρδιά της Ιουδαϊκής πίστης και τον άρρηκτο δεσμό της με την ταυτότητα και την ιστορία της. Από τότε, οι Εβραίοι όλου του κόσμου, όταν προσευχόμαστε, το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς την Ιερουσαλήμ, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει παρά την αποτρόπαια απόφαση του Οργανισμού σας. Η ιστορία δεν παραποιείται ούτε κατασκευάζεται.

Η νέα απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO αποκαλύπτει τις χειραγωγούμενες πολιτικές σκοπιμότητες που ενθαρρύνουν την μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό, και απομακρύνουν τις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η UNESCO οφείλει να προστατεύσει την πόλη της Ιερουσαλήμ ως ιερό τόπο των Εβραίων, των Χριστιανών και των Μωαμεθανών αντί να ενδίδει στις πολιτικές πιέσεις κρατών που στόχο έχουν να καταστήσουν την Ιερή πόλη, από τόπο αγάπης και συμφιλίωσης, σε τόπο μίσους και αιματοχυσίας.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ζητά την ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης που παραποιεί την παγκόσμια ιστορία.

Με τιμή,

O Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Ο Γενικός Γραμματέας ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ»