ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/04/2018 18:54 EEST

Unicef: Απάντηση της προέδρου της ελλ. εθνικής επιτροπής, Σ.Τζιτζίκου, «Οι έλεγχοι δεν αφορούν την τωρινή προεδρία»

«Η συγκεκριμένη απόφαση, αν και δυσάρεστη ήταν αναμενόμενη, καθώς τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης», δήλωσε με σαφήνεια για τους ελέγχους περασμένων συμβουλίων.

Eduardo Munoz / Reuters

Τη συνεργασία της με την Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει η UNICEF, ύστερα από τη Γενική Συνέλευση που διεξήχθη χθες και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, με αφορμή αποτελέσματα οικονομικών ελέγχων που πραγματοποίησαν ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες.

H πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού ξεκαθάρισε πως η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη θητεία του νυν διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε την είδηση για διακοπή της συνεργασίας της εθνικής ελληνικής επιτροπής με την κεντρική UNICEF και σημείωσε: «Η συγκεκριμένη απόφαση, αν και δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, καθώς τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μία διαδικασία εξυγίανσης της Εθνικής Επιτροπής.

Όταν αναλάβαμε το Μάιο του 2016 αποφασίσαμε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιες μη κανονικότητες, σε θέματα που είδαμε και μας έβαλαν σε σκέψεις, να προβούμε σε έναν έλεγχο, να δούμε τι παραλαμβάνουμε σαν καινούριο συμβούλιο, έτσι ώστε να μην επωμιστούμε τις ευθύνες που δεν μας αναλογούν.

Πήγαμε σε έλεγχο μιας τριετίας πριν, δηλαδή, 2013, 2014, 2015. Ο έλεγχος αυτός έδειξε πράγματα και τον τον μοιραστήκαμε με τη Γενεύη, ενημερώσαμε τα κεντρικά της Γενεύης και μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που κι οι εργαζόμενοι μας έδωσαν, τα συζητήσαμε με την κεντρική UNICEF, και με κοινή απόφαση και συνεργασία προχώρησαν στον δεύτερο έλεγχο. Πάλι με ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία πήγε σε βάθος 15ετίας.

Το δεύτερο πόρισμα εμείς δεν το έχουμε δει γιατί είναι ιδιοκτησία της Γενεύης, της κεντρικής UNICEF. Μας ενημέρωσαν επ′ αυτού σε μία περίληψη, και προφανώς τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί είναι τόσο επιβαρυντικά που τους οδήγησαν να κάνουν στη χθεσινή ανακοίνωση», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τζιτζίκου, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν αφορούν την περίοδο της θητείας της τωρινής προεδρίας και του αντίστοιχου διοικητικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια η κ. Τζιτζίκου, τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να μην πληγεί το όνομα της UNICEF απ’ αυτό. Πράγματα που έχουν συμβεί από ανθρώπινες συμπεριφορές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος του παραγόμενου έργου, οπότε είναι ανάγκη να μην πληγεί η αξιοπιστία αυτού του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά εμένα και το υπόλοιπο συμβούλιο, η επίλυση του θέματος είναι το ζητούμενο και η μη συγκάλυψη είναι επίσης μία δέσμευση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)