Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή βαρέων όπλων στη Βαλτική και την ανατολική ΕυρώπηΝΑΤΟ: Οι ρωσικοί «μύθοι» για τη Συμμαχία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή βαρέων όπλων στη Βαλτική και την ανατολική Ευρώπη

Την αποστολή και αποθήκευση βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού στις χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προκειμένου να «διαβεβαιώσουν» τους συμμάχους τους που προβληματίζονται για τη ρωσική δραστηριότητα στην Ουκρανία και να αποτρέψουν περαιτέρω επιθετικότητα, δήλωσαν το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times, το Πεντάγωνο σχεδιάζει την αποθήκευση αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης) και άλλων ειδών οπλισμού για περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς, στη Βαλτική και την ανατολική Ευρώπη.

Η εν λόγω πρόταση, εάν εγκριθεί, θα αποτελούσε την πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που οι ΗΠΑ αποστέλλουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, που κάποτε υπάγονταν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Υπενθυμίζεται ότι η προσάρτηση της Κριμαίας και ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη Δύση.

Σημειώνεται ότι μετά την επέκταση του ΝΑΤΟ προκειμένου να συμπεριλάβει τις χώρες της Βαλτικής το 2004, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αποφύγει τη μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων και εξοπλισμού στην ανατολική Ευρώπη. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή πολιτικής, καθώς παρέχει διαβεβαιώσεις σε ανήσυχους συμμάχους, «αν και τίποτα δεν είναι εξίσου καλό με τη μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων επί σκηνής, φυσικά».

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η ποσότητα του εξοπλισμού που περιλαμβάνεται σε αυτά τα σχέδια είναι μικρή σε σχέση με την ισχύ που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Ρωσία, αλλά θα αποτελούσε σαφές μήνυμα της αμερικανικής δέσμευσης όσον αφορά στις χώρες της περιοχής, λειτουργώντας αποτρεπτικά.

Η σχετική έγκριση στην πρόταση του Πενταγώνου αναμένεται να δοθεί πριν συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, από τον υπουργό Άμυνας, Άστον Κάρτερ. Σκοπός είναι να υπάρχει επιπλέον εξοπλισμός επί σκηνής για στρατεύματα τα οποία θα χρειαστεί να σπεύσουν στην περιοχή σε περίπτωση κρίσης. Εν ολίγοις, η προεγκατάσταση εξοπλισμού θα εξοικονομούσε σημαντικά χρόνο για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

ΝΑΤΟ: Οι πέντε ρωσικοί «μύθοι» για τη συμμαχία

Στο μεταξύ, εν μέσω αυτών των εξελίξεων, το ΝΑΤΟ έχει δημοσιεύσει μια σειρά από πέντε «μύθους» που υπάρχουν στη Ρωσία για το ίδιο, απορρίπτοντάς τους ως προϊόντα παρερμηνείας και φαντασίας.

  • Ο 1ος είναι ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να «περικυκλώσει» τη Ρωσία, καθώς «αγνοεί τη γεωγραφία». Η Ρωσία, με συνολικό μήκος συνόρων 20.000 χιλιομέτρων, μοιράζεται σύνορα με το ΝΑΤΟ μόλις 1.215 χιλιομέτρων.
  • Ο 2ος είναι ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια περιθωριοποίησης/ απομόνωσης της Ρωσίας. «Από τις αρχές του 1990, τη Συμμαχία εργάζεται πάνω στην ανοικοδόμηση μιας σχέσης συνεργασίας με τη Ρωσία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος».
  • Ο 3ος: Οι αντιπυραυλικές άμυνες του ΝΑΤΟ έχουν ως στόχο τη Ρωσία και απόδειξη για αυτό είναι η συμφωνία με το Ιράν. «Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ δεν είναι σχεδιασμένο/ στοχευμένο εναντίον της Ρωσίας. Δεν αποτελεί απειλή στη ρωσική στρατηγική αποτρεπτική ισχύ».
  • Ο 4ος: Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ αποτελούν πρόκληση κατά της Ρωσίας, την οποία απειλούν. «Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να διεξάγει ασκήσεις, αρκεί να τις πραγματοποιεί εντός των διεθνών του υποχρεώσεων, περιλαμβανομένης της ενημέρωσης σχετικά με τους αριθμούς (των στρατευμάτων) και την παροχή δυνατότητας παρατήρησης όταν απαιτείται». Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση κατηγορείται η Ρωσία για ξαφνικές ασκήσεις με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες χωρίς προειδοποίηση. «Είναι οι ρωσικές ασκήσεις, όχι του ΝΑΤΟ, που αποτελούν απειλή στη σταθερότητα» υποστηρίζεται.
  • 5ος μύθος: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν κατά την επανένωση της Γερμανίας ότι η Συμμαχία δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς. «Ουδέποτε δόθηκε τέτοια υπόσχεση, και η Ρωσία ουδέποτε παρουσίασε στοιχεία και αποδείξεις για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό».

Δημοφιλή