ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2018 08:33 EEST | Updated 24/05/2018 08:46 EEST

Βόρεια Κορέα: «Βλάκας» ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς- απειλές για «πυρηνική αναμέτρηση»

Kevin Lamarque / Reuters

Ανώτερη Βορειοκορεάτισσα αξιωματούχος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ότι είναι «βλάκας», και προειδοποίησε για πιθανή «πυρηνική αναμέτρηση» αν αποτύχει η διπλωματία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Τσόι Σον-χούι είπε πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα «ικετέψει τις ΗΠΑ για διάλογο», ούτε θα προσπαθήσει να τις πείσει να παραστούν στις συνομιλίες.

Τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές έχουν προειδοποιήσει ότι η συνάντηση Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρωθεί.

Η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι θα επανεξετάσει εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη μονομερή εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν η Βόρεια Κορέα που έπρεπε να πιάσει τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Η Τσόι Σον-χούι έχει συμμετάσχει σε αρκετές διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ μέσα στην τελευταία δεκαετία. Σε άρθρο της στο βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA είπε πως ο Πενς είχε κάνει «αχαλίνωτες και θρασείς παρατηρήσεις» στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων των σχολίων πως η Βόρεια Κορέα «ίσως καταλήξει σαν τη Λιβύη».

Τον χαρακτήρισε «πολιτική μαριονέτα» επειδή συγκρίνει τη Βόρεια Κορέα, «μία χώρα με πυρηνικά όπλα, με τη Λιβύη, που απλά εγκατέστησε κάποια τμήματα εξοπλισμού και έπαιζε με αυτά».

«Ως κάποια που έχει να κάνει με αμερικανικά ζητήματα, δεν μπορώ να καταπνίξω την έκπληξή μου σχετικά με τόσο άσχετα και βλακώδη σχόλια από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου» είπε σχετικά.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν «ικετεύει για συνομιλίες» και προειδοποίησε πως «το αν οι ΗΠΑ θα μας συναντήσουν σε δωμάτιο συνομιλιών ή θα μας αντιμετωπίσουν σε πυρηνική αναμέτρηση εξαρτάται απόλυτα από την απόφαση και τη συμπεριφορά των ΗΠΑ».