Μια κοινή πρόταση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας
Matthew Ashton - AMA via Getty Images

Ο Ρήγας Φεραίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για Βαλκανική Συνομοσπονδία. Το σχέδιο βέβαια έσβησε γρήγορα στον πυρετό των βαλκανικών εθνικισμών.

Στις μέρες μας το όραμα για κοινή πορεία των λαών της περιοχής μας περνάει πλέον μέσα από την διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαδικασία στην οποία η χώρα μας επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο! Έχει όμως;

Τα τελευταία χρόνια, μετά από την «παρότρυνση» ισχυρών χωρών οργανώνονται συναντήσεις και επιχειρείται συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Καρπός αυτών των επαφών φαίνεται να είναι η προώθηση σημαντικών ευρωπαϊκών έργων υποδομής στην περιοχή.
Πρόκειται για τον λεγόμενο «βαλκανικό δακτύλιο» που θα συνδέσει σιδηροδρομικώς και οδικώς τα λιμάνια του Αιγαίου (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη), της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη και θα μεταβάλλει το τοπίο των μεταφορών αγαθών και ανθρώπων προς όφελος των λαών της περιοχής. Ταυτόχρονα προβλέπεται η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία φαίνεται να προχωράνε σε μια ενισχυμένη συνεργασία στην περιοχή.

Πόσο μακριά, όμως, μπορούν να πάνε αυτά τα σχέδια; Είναι εφικτή η πραγματικά στενή συνεργασία και συνύπαρξη μεταξύ των βαλκανικών λαών;

Εδώ μπορεί να έρθει ο αθλητισμός γενικά, και το ποδόσφαιρο ειδικά, να δώσει μια εξαιρετικά ισχυρή ώθηση.

Αυτές τις μέρες το Mundial της Ρωσίας περνάει στην Ιστορία! Το επόμενο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ραντεβού είναι στο ασιατικό Κατάρ το 2022. Είναι η πρώτη φορά που μια μουσουλμανική αραβική χώρα αναλαμβάνει ένα τέτοιο γεγονός. Για το 2026 μόλις πριν λίγες ημέρες κλείστηκε το ραντεβού για τις ΗΠΑ τον Καναδά και το Μεξικό.

Το ενδιαφέρον επομένως μετατοπίζεται στη χώρα ή τις χώρες που θα αναλάβουν τη διοργάνωση του Mundial του 2030! Τη χρονιά αυτή θα γιορταστούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τεράστιου αυτού θεσμού. Ήδη μάλιστα φαίνεται να διαμορφώνονται δύο τριπλέτες υποψηφιοτήτων με Ουρουγουάη – Αργεντινή – Παραγουάη αφενός και Μαρόκο - Αλγερία – Τυνησία αφετέρου. Όμως, για την απόφαση της FIFA, που δεν θα ληφθεί πριν το 2022, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει προς την Ευρώπη.
Είμαστε έτοιμοι να δούμε την ευκαιρία της από κοινού συνδιοργάνωσης της μεγάλης αυτής γιορτής;

Η χώρα μας έχοντας συμπληρώσει 8 έτη εξοντωτικής κρίσης έχει όσο τίποτα άλλο ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα. Τα βαλκάνια εδώ και αιώνες είναι η φυσική της ενδοχώρα για την οποία όμως έχει να αντιμετωπίσει τη γεωπολιτική διείσδυση της Τουρκίας.

Αθλητικές υποδομές υπάρχουν αρκετές ενώ σύντομα θα προστεθούν σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα όπως της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Οι διασυνδέσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών προχωρούν ενώ το ενοποιητικό ευρωπαϊκό όραμα προδιαθέτει για τέτοιου είδους συνεργασίες.

Η Ελλάδα το 2021 γιορτάζει τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821. Ας αξιοποιήσουμε την επέτειο για να αρχίσουμε ξανά να κάνουμε φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον..!

Δημοφιλή