ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/05/2019 23:23 EEST

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 έχει πρόγραμμα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αύριο το πρωί

Η ΕΕ «γεννάει πολιτικά τέρατα» είπε ο πρώην υπουργός.

Eurokinissi

Για μια Ευρώπη που καταρρέει κάτω από το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, την οποία δεν δημιούργησαν οι πολίτες μίλησε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην τελευταία προεκλογική ομιλία του εν όψει των ευρεωκλογών, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η σημερινή ΕΕ «γεννάει πολιτικά τέρατα παντού. Για το λόγο αυτό γεννήθηκε το ΜέΡΑ25, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, μιας και αυτή η νύχτα» όπως χαρακτήρισε το σήμερα της Ευρώπης, «κράτησε πολύ, κράτησε μία δεκαετία».

«Ανησυχούμε βλέποντας αυτή την Ευρώπη να διαλύεται υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, τεράστιας, που δημιούργησε το τραπεζικό σύστημα και τα αποτελέσματα της οποίας μεταφέρθηκαν πάρα πολύ γρήγορα στις πλάτες των πολιτών, δημιουργώντας τεράστιο βάρος», δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος του ευρωπαϊκού κινήματος Diem25, οι πολίτες, έχουν εδώ και χρόνια μία δυσαρέσκεια η οποία «..γέννησε τα πολιτικά τέρατα της ακροδεξιάς, η οποία θριαμβεύει και διεθνοποιείται. Εμείς ως ΜέΡΑ25 ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας με ένα κόμμα που είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο σε αυτή την αποδόμηση και τον εκφασισμό. Το ΜέΡΑ25, που είναι ένα πανευρωπαϊκό κόμμα, με ένα πρόγραμμα που προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, όχι στο επίπεδο «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» κάποιας Ευρώπης των λαών, ομόσπονδων χωρών κλπ, που τα ακούνε οι πολίτες και απογοητεύονται και απελπίζονται για το τι πρέπει να περιμένουν στη ζωή τους, για το αν θα γίνει κάτι ή ποτέ. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αύριο το πρωί. (Ένα) τεράστιο πρόγραμμα για τη διάσωση του περιβάλλοντος, τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων με θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, για την καταπολέμηση της φτώχειας, με ένα πολύ μεγάλο ταμείο που μπορεί να δημιουργηθεί, της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων, πρόγραμμα αναδιάρθρωση χρεών για τα κόκκινα δάνεια αλλά και του δημόσιου χρέους για όλη την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα. Παράλληλα, το πρόγραμμα μας περιέχει κινήσεις εκδημοκρατισμού και προστασίας της εργασίας, είναι ένα πρόγραμμα που το έχουμε δουλέψει τρία χρόνια με συντρόφους μας, (με) 130.000 άτομα από όλη την Ευρώπη και το οποίο το παρουσιάζουμε σε 11 χώρες κλείνοντας σήμερα την περιοδεία μας στο Ηράκλειο».

Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα να δω για την Ελλάδα αύριο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είναι η διαδικασία ερημοποίησης της χώρας μας: «Έχουν μετατρέψει (την Ελλάδα) σε μία αποικία χρεών. Αποτέλεσμα, είτε έχουν φύγει τα παιδιά μας είτε σκέφτονται να φύγουν, είτε παραμένουν στην Ελλάδα, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες τους. Αυτή η διαδικασία ερημοποίησης είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)