Βαρόμετρο Public Issue: Διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο 19%. Στις 10,5 μονάδες η διαφορά για την Pulse

Βαρόμετρο Public Issue: Διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο 19%. Στις 10,5 μονάδες η διαφορά για την Pulse
SOOC

Πάνω από 10 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue η διαφορά διευθύνεται στο 19%, με την ΝΔ να προηγείται, ενώ η Pulse, που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, δίνει προβάδισμα 10,5 μονάδων στη ΝΔ.

Η δημοσκόπηση της Public Issue

Με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για τον Μάιο του 2018, προκύπτουν τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:

  • Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο (39%, +2%), προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 40%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί (20%, -1,5% – Διαγράμματα 1Α & 2Α). Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του νέου δικομματισμού εκτιμάται σε 59% (Διάγραμμα 3Α).

  • Η διαφορά α’/β’ κόμματος διευρύνεται σε 19% και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (Διάγραμμα 3Β).

  • Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.

  • Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%).

  • Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό Διαγράμματα 1Α,2Α).

  • Tέλος, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα (6κομματική).

  • H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

Public Issue
Public Issue
Public Issue
Public Issue
Public Issue

Να σημειωθεί ότι με τον όρο «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» εννοείται ο εκ νέου υπολογισμός (repercentage) των ποσοστών των κομμάτων, εξαιρώντας τις μη-διευκρινισμένες απαντήσεις των ερωτώμενων (δηλαδή τις επιλογές: «δεν θα ψηφίσω», «λευκό/άκυρο» «αναποφάσιστος/η» και «δεν απαντώ»), ώστε τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης να είναι συγκρίσιμα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν καταγράφεται ποτέ στην κάλπη των εκλογών. Αποτελεί μια επινόηση, η οποία «κατασκευάζεται» από την ερώτηση πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Pulse

Όταν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ απολαμβάνει προβάδισμα 10,5 μονάδων, διευρύνοντας το προβάδισμά της κατά μισή μονάδα σε σχέση με την δημοσκόπηση του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ απολαμβάνει το 32% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στάσιμος στο 21,5%.

Στην τρίτη θέση, με 8%, ισοδυναμούν το Κίνημα Αλλαγής – που χάνει μια μονάδα – και η Χρυσή Αυγή, ενώ τέταρτο κατατάσσεται το ΚΚΕ με 6%. Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων μένουν εκτός δημοσκοπικής Βουλής, αποσπώντας το 2% έκαστο.

Το δημοσκοπικό πλεονέκτημα της ΝΔ αντανακλάται και στην παράσταση νίκης, με το 56% να προβλέπει πως η Πειραιώς θα κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για προβάδισμα 34 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με την έρευνα Απριλίου.

Κατά δύο μονάδες διευρύνθηκε και το προβάδισμά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκρίνεται από το 32%, ενώ ο κ. Τσίπρας κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης από το 22%.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα απαντούν πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Δημοφιλή