Γιάνης Βαρουφάκης: Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις – Δεν υπογράφω αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

Γιάνης Βαρουφάκης: Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις – Δεν υπογράφω αύξηση ΦΠΑ στα νησιά
Eurokinissi

«Ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει μεγάλο αγώνα και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός θα πετύχει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για επαναφορά του αφορολόγητου στα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μόλις τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις να τελειώσει και η έκτακτη εισφορά, μια εισφορά που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και «εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης».

Έκτακτη εισφορά

«Ο κ. Βενιζέλος εισήγαγε το 2011 την έκτακτη εισφορά και την ονόμασε εισφορά αλληλεγγύης. Κάπως έτσι στον καιρό του Μνημονίου εξευτελίστηκε η έννοια της αλληλεγγύης. Εντυπωσιάζομαι που βλέπω εσάς κύριε Κρεμαστινέ (σ.σ. ήταν ο ερωτών βουλευτής), που σας εκτιμώ ιδιαίτερα προσωπικά, άλλωστε είναι γνωστό ότι έχουμε και καταβολές από την ίδια ιδεολογική παράταξη, εκπροσωπώντας το κόμμα που εισήγαγε την έκτακτη εισφορά, σκεφτήκατε ότι αυτήν τη στιγμή πρέπει να αντιπολιτευτείτε αυτή την κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να μην γίνονται αυτές οι έκτακτες εισφορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως λόγω του κ. Βενιζέλου και του νόμου της έκτακτης εισφοράς, το 2011 οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν 1.161 εκατομμύρια, το 2012 κατέβαλαν 1.536 εκατομμύρια, το 2013 κατέβαλαν 1.073, κοκ.

«Και αυτό επεκτάθηκε και φέτος γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» συνέχισε ο υπουργός και τόνισε: «Η έκτακτη εισφορά που είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και που εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης, τελειώνει με εμάς».

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως όταν λήξει διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που θα πρέπει, όπως είπε, να είναι σταθερό.

«Πρέπει ο κόσμος της αγοράς οι πολίτες να γνωρίζουν για πολλούς μήνες και χρόνια μπροστά τι τους περιμένει, όσον αφορά τη φορολόγηση, να είναι προοδευτικό, να είναι πραγματικά αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας, να εμπεριέχει το αφορολόγητο, και να μην εξευτελίζει την έννοια της αλληλεγγύης» είπε.

Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει μεγάλο αγώνα υπό δύσκολες συνθήκες.

«Αλλά πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας αυτός να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι πιέσεις, το ξέρετε είναι ασφυκτικές. Είναι ιδεολογήματα αυτά. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση» σημείωσε.

Ωστόσο αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα στον ΦΠΑ στα νησιά και ανέφερε ένα στοιχείο που όπως τόνισε «είναι λόγος να ντρεπόμαστε όλοι μας».

«Πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε ο τουρισμός στη Μύκονο. Και ξέρετε ότι τα έσοδα του ΦΠΑ μειώθηκαν; Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάπου δεν πάμε καλά. Η λύση δεν είναι να αυξήσουμε τον συντελεστή. Η λύση είναι να εισπράττουμε αυτά που πρέπει να εισπράττουμε. Οι κατέχοντες είναι αυτοί που πλουτίζουν με αυτό τον βάναυσο τρόπο και πρέπει να πληρώσουν» είπε ο υπουργός.

Για το Brussels Group

Περιγράφοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων ο υπουργός είπε: «Όταν πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες, στο Brussels Group, πασχίζουμε να μιλήσουμε γι΄ αυτά τα θέματα. Από την άλλη μεριά αντιμετωπίζουμε αυτό τον τοίχο του ιδεολογήματος που δεν θέλει να μπει στην ουσία και μας λέει επιγραμματικά "θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στα νησιά;". Και η απάντησή μας είναι όχι γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Νομίζω το ξεκαθάρισα. Εγώ δεν θα προσυπογράφω καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Θα κάνω ό,τι μπορώ, το ίδιο και οι υπηρεσίες μου, οι αναπληρωτές, οι γενικοί γραμματείς ώστε να εισπράττουμε αυτά που πρέπει για το ελληνικό δημόσιο».

Για τον Ευ. Βενιζέλο

Η επισήμανση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού πως τον Ιούνιο του 2011 βουλευτές είχαν συμβουλεύσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών για το δικό του καλό αλλά εκείνος πήρε το πολιτικό κόστος, προκάλεσε το εξής σχόλιο από τον υπουργό: «Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Βενιζέλο. Δεν θέλω να αναφέρομαι σε κανέναν προσωπικά ή να αμφισβητώ το ήθος κανενός. Η κριτική για την εποχή αυτή ήταν πολιτική. Η επιλογή της έκτακτης εισφοράς και των δραστικών μειώσεων στις δαπάνες του δημοσίου, την εποχή εκείνη, παρέβαινε βασικούς κανόνες μακροοικονομικής. Ξέρω ότι δεν ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε από έξω. Αλλά το δέχθηκε και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν τότε χειροτέρευσαν την κατάσταση. Λέτε πήρε το πολιτικό κόστος. Το πολιτικό κόστος είναι δείγμα γενναιότητας όταν είναι να γίνει κάτι καλό. Αλλά δεν ήταν καλό αυτό που έγινε. Δεν βοήθησε τη χώρα. Δεν θέλω να προσάψω ηθική ευθύνη σε κανένα. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και που θέλουν πάλι να μας επιβάλουν οι δανειστές ήταν καταστροφικές».

Το αφορολόγητο

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλους ιδίως σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο». «Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή. Εμείς βιαζόμαστε πραγματικά να το επαναφέρουμε το αφορολόγητο και ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Θα επιστρέψει το αφορολόγητο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη ότι το δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το φορολογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. Στο νέο φορολογικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο και ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις. «Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό θα πράξουμε», είπε ο υπουργός.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή