Βασίλης Καραμητσάνης για το Animasyros12: Ηρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το ζήτημα της αειφορίας

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων μιλά στη HuffPost Greece για τη φετινή θεματική, τις συνεργασίες και το Animasyros στο μέλλον.
Inbulb

«Φέτος σκεφτήκαμε ότι ήρθε η ώρα να δούμε κι εμείς το πολύ μεγάλο κοινωνικό και υπαρξιακό πρόβλημα στην ανθρωπότητα, το οποίο είναι η διατάραξη των ισορροπιών στον πλανήτη και το ζήτημα επιδίωξης της αειφορίας», λέει στη HuffPost Greece ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για τη θεματική του Animasyros12.

Η Σύρος υποδέχεται για 12η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ, που αποτελεί θεσμό για το νησί, και συγκεντρώνει κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και σινεφίλ από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα ενισχύει και τον τουρισμό μέσα από τη διοργάνωση μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων. Το πρόγραμμα του Animasyros12 περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ταινίες σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: το Διεθνές & Σπουδαστικό Μικρού Μήκους και Μεγάλου Μήκους, καθώς και θεματικά πανοράματα ταινιών εκτός διαγωνισμού (Διεθνές, Σπουδαστικό & Ελληνικό Πανόραμα και ταινίες για όλη την οικογένεια).

Από το 2008 που ξεκίνησε, από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με αγάπη για τον κινηματογράφο και την τέχνη γενικότερα, το Animasyros εστιάζει σε σημαντικά και επίκαιρα κοινωνικά θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και κυρίως την ισότητα στην εργασία, την παιδική ηλικία και τα άτομα με αναπηρία που αποτελούν ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού.

Animasyros και αειφορία

Το φετινό φεστιβάλ, με τίτλο «AnimaGreen», είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον και την αειφορία. Η αειφόρος ανάπτυξη δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές αναφορές, αλλά προσεγγίζεται και ως μια διαδικασία διαιώνισης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς και δημιουργίας, μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, είναι στενά συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, την απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία, την αστική ανανέωση και τον τουρισμό.

«Λέμε ότι το Animasyros είναι πράσινο. Στην πραγματικότητα είναι όλα τα χρώματα, για το λόγο ότι η αειφορία αφορά τόσο στο φυσικό περιβάλλον και στην υποχρέωσή μας να παραμείνει βιώσιμο για τις επόμενες γενιές, αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον, δηλαδή στην κοινωνική αειφορία. Αυτό που λέμε πράσινο, στην ουσία σημαίνει το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον σε μια ισορροπία και κυρίως σε μια βάσιμη μελλοντική βιωσιμότητα», εξηγεί ο κ. Καραμητσάνης.

Κάθε χρόνο και αμέσως μετά τη λήξη κάθε έκδοσης, οι συντελεστές του φεστιβάλ συζητούν και προγραμματίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης διοργάνωσης. Πώς προέκυψε όμως η ιδέα για ένα «πράσινο» Animasyros και ποιες οι συνεργασίες του φεστιβάλ στη διαμόρφωση της θεματικής; «Τον Οκτώβριο του 2018 αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το περιβάλλον και την αειφορία, αναζητήσαμε φορείς που συνδέονται με αυτό, όχι απαραίτητα - χωρίς βέβαια να τις αποκλείουμε - μεγάλες εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά μικρότερες πρωτοβουλίες όπως είναι η Aegean Rebreath που επικεντρώνεται στο Αιγαίο, το οικοσύστημα στο οποίο γεννήθηκε και αναπτύσσεται το Animasyros, στη Σύρο, την καρδιά του Αιγαίου», λέει ο κ. Καραμητσάνης.

Inbulb

AnimaGreen και εκπαιδευτικά εργαστήρια

Η ξεχωριστή κινηματογραφική ενότητα «AnimaGreen» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ - «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο στηρίζει τα φεστιβάλ για την ενσωμάτωση θεματικών αφιερωμάτων. «Επιλέξαμε μια σειρά από 10 ταινίες από όλο τον κόσμο που θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή με ελεύθερη είσοδο και πρόσβαση για άτομα με αναπηρία. Εξάλλου η Ερμούπολη αλλά και ολόκληρη η Σύρος είναι μια πολύ ευαισθητοποιημένη περιοχή της χώρας μας όσον αφορά τα περισσότερα κοινωνικά θέματα. Το κεντρικό μας αυτό θεματικό αφιέρωμα, που βρίσκεται εκτός διαγωνισμού, είναι μια πράσινη λωρίδα που διαπερνά σχεδόν όλες τις δράσεις στο Animasyros12».

Με συντονιστές διακεκριμένους εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο, έχουν οργανωθεί εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, ενήλικες και ευπαθείς ομάδες, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμεΑ. «Πρόκειται για ένα θέμα που, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αφορά σε όλες τις ηλικίες και βέβαια δεν αφήνει αδιάφορη και την κοινότητα του animation. Προσπαθήσαμε τα περισσότερα εργαστήρια, αν όχι όλα, να τα προσαρμόσουμε στην περιβαλλοντική θεματική», λέει ο κ. Καραμητσάνης.

Το Animasyros και η Aegean Rebreath δημιουργούν ένα εργαστήριο με τίτλο «Το ταξίδι των μικροπλαστικών» που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σεναρίου για το ταξίδι του πλαστικού από την ώρα που κάποιος το πετάει μέχρι να καταλήξει πάλι στο στομάχι και αυτή η διαδικασία θα παρουσιαστεί με animation. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ομιλία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ένα βίντεο με θέμα τις επιπτώσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία. Το εργαστήριο «Φροντίζω το περιβάλλον» που δημιουργήθηκε από άτομα με αναπηρία, εστιάζει στη ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως οι δράσεις του Animasyros δεν περιορίζονται μόνο στη Σύρο και την Αθήνα. Το φεστιβάλ ταξιδεύει και σε άλλα νησιά και πόλεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στην Πάρο, τη Χίο, τη Ραφήνα, τους Δελφούς, την Πάφο, και για πρώτη φορά την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

«Τα παλαιότερα χρόνια διαλέγαμε σημεία στο χάρτη, επιδιώκαμε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, τους δήμους και τοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς προκειμένου να υλοποιήσουμε εργαστήρια και προβολές κινουμένων σχεδίων. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο διότι έρχονται πολύ περισσότερες δράσεις από αυτές που στ’αλήθεια μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», λέει ο πρόεδρος του Animasyros. «Δηλαδή, επιλέγουμε περιοχές όπου βλέπουμε μια σκοπιμότητα από πλευράς βιογραφικής και πολιτιστικής τοποθέτησης όπως και μια βιωσιμότητα από πλευράς του δήμου όσον αφορά την υποστήριξη και τις υποδομές που μπορεί να μας παρέχει».

Animasyros

Το Animasyros στα επόμενα χρόνια

Από τον Νοέμβριο του 2018, ο κ. Καραμητσάνης ανέλαβε και πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια ακόμα σημαντική αρμοδιότητα στη ζωή του. Πώς φαντάζεται την εξέλιξη του Animasyros, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη το 2018 όταν μεσογειακός κυκλώνας συνέπεσε με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ; «Σε μια υποθετική περίπτωση που όλα πάνε καλά, αντεπεξερχόμαστε με επάρκεια στις υποχρεώσεις μας και το Animasyros συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία εντός πενταετίας και πραγματικά το φεστιβάλ αποκτά ακόμα πιο στέρεες βάσεις στη Σύρο, θα θέλαμε να έχει μόνιμο γραφείο διοργάνωσης στο νησί. Με αυτόν τον τρόπο οι δράσεις του φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο θα ξεκινούν απευθείας από την Ερμούπολη».

Inbulb

Info

Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

18 - 22/09 2019

Σύρος, Κυκλάδες

Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Δημοφιλή